Darmowa dostawa do punktu odbioru | Wysyłka w 24h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Promocje        NoLo            Nowości            Zestawy upominkowe            Winnice            Grand Cru - wielkie wina w niskich cenach

Whisky

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Whisky

Wybrane

Wyczyść

Cena

Whisky

Produkty: 65

Whisky szkocka, irlandzka, bourbon, japońska 

Wszystkie whisky to destylowany i leżakowany w beczkach spirytus wytwarzany ze sfermentowanego ziarna. Najczęściej używane ziarna to kukurydza, jęczmień, żyto i pszenica, z których każde ma swój własny, niepowtarzalny profil smakowy. Bourbon i Scotch mają szczególne wymagania co do rodzaju użytego zboża. Szkocka whiskey jest produkowana z jednego rodzaju ziarna, zazwyczaj jęczmienia, podczas gdy bourbon jest produkowany w co najmniej 51% z kukurydzy, do której dodaje się inne ziarna, aby whiskey była słodsza lub pikantniejsza.

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
249,00 zł
299,00 zł
259,00 zł
269,00 zł
89,00 zł
235,00 zł
269,00 zł
329,00 zł
699,00 zł
1 250,00 zł
599,00 zł
449,00 zł
649,00 zł
599,00 zł
259,00 zł
170,00 zł
249,00 zł
Produkty: 65

Malty – co oznacza ta nomenklatura

Single Malt Scotch to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji i odnosi się do procesu, w którym rodzaj ziarna, jęczmień, przechodzi proces słodowania, proces fermentacji, destylacji i dojrzewania w beczkach w jednej destylarni. Poszczególne beczki mogą być mieszane
i blendowane. Proces ten musi być dokładnie przeprowadzony, aby alkohol mógł zostać oznaczony jako Single Malt Scotch lub Single Malt Whisky.

Najważniejsze kraje i ich wpływ na światową produkcję whisky

Ojczyzną whisky jest Wielka Brytania, w szczególności Szkocja i Irlandia. Szkockie destylaty cieszą się największym powodzeniem wśród koneserów i kolekcjonerów. Irlandzkie wersje zazwyczaj mają wyraźnie łagodniejszy charakter i są „łatwiejsze”. Amerykański bourbon z racji innego surowca i cieplejszego klimatu dojrzewania ma słodszy i bardziej maślany bukiet. Ciekawą alternatywą dla klasyków jest whisky japońska, tworzona na najwyższym poziomie, typowym dla tego kraju oraz oferta destylarni z Indii, gdzie tradycja kolonialna jest podstawą jakości produkcji.