
Kawa ziarnista Peru 1KG
Opis
Peruwiańska arabica dojrzewająca na zboczach Andów o delikatny bardzo przyjemnym smaku, na który składa się kompozycja porzeczek i gorzkiej czekolady. Ziarna Peru HB MCM nie zawierają zbyt dużo kofeiny, dlatego przygotowaną z nich kawę można pić przez cały dzień. Osoby o wyostrzonym podniebieniu wyczują lekko wytrawny aromat. W zależności od upodobań można go złagodzić dodając mleko i cukier lub delektować się nim w esencjonalnym espresso.
W Peru kawowce, na których dojrzewają owoce tej niezwykłej kawy uprawiane są od XVII w. Plantacje są małe i porozrzucane na górskich zboczach. Ich położenie skutecznie utrudnia pielęgnację. Wysiłek pracowników przekłada się na wyższą cenę produktu końcowego. Ziarna dojrzewają w cieniu drzew, a po zbiorze suszone są na słońcu. Skrót HB w nazwie nie jest przypadkowy. W ten sposób oznacza uprawy, znajdujące się powyżej 1200 m n.p.m.
Zbiór: kwiecień – wrzesień
Region: Chanchamayo
Wysokość upraw: 1200-1800 m n.p.m.
Opinie o produkcie (0)