Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
57,00 zł
CT Crianza Cabernet Sauvignon
CT Crianza Cabernet Sauvignon
47,00 zł
szt.
Promocje
Cuvee Dissenay Chardonnay
Cuvee Dissenay Chardonnay
45,00 zł 40,00 zł
szt.
Armagnac de Castelfort 1963 0,7L
Armagnac de Castelfort 1963 0,7L
1 699,00 zł 1 650,00 zł
szt.
Szampan Dom Perignon Rose rocznik 2000
Szampan Dom Perignon Rose rocznik 2000
2 999,00 zł 2 950,00 zł
szt.
Szampan Dom Perignon Plenitude 2 Vintage rocznik 2003
Szampan Dom Perignon Plenitude 2 Vintage rocznik 2003
3 199,00 zł 3 150,00 zł
szt.
San Martino Prosecco Undici Extra Dry
San Martino Prosecco Undici Extra Dry
45,00 zł 39,00 zł
szt.

Wina z regionu Eger

Mnisi w Egerze rozpoczęli produkcję wina ponad 1000 lat temu. W XIII wieku wina były już transportowane do całej Europy Środkowej. Później mieszkańcy Egeru stworzyli skomplikowany system korytarzy w okolicznych pagórkach, w których przechowywano wina (i chroniono je przed najeźdźcami). Pomimo swojego północnego położenia, region jest osłonięty od zimnych wiatrów wiejących z Karpat i ma stosunkowo ciepły i łagodny klimat. Eger położony jest w północno-wschodniej części Węgier, około 140 km na północny wschód od Budapesztu. Jest najbardziej znany z dwóch różnych rodzajów wina: Egri Bikavér ("Bycza Krew") i Egri Csillag ("Gwiazda Egeru").

Bycza Krew czyli Egri Bikaver

Bycza Krew, która na krótko osiągnęła międzynarodową sławę w latach 70-tych, jest złożoną czerwoną mieszanką składającą się z kilku odmian winogron, które tworzą głęboki purpurowo-karmazynowy wygląd. Wina te są zazwyczaj bogate w taniny i nuty korzenne. Zgodnie z prawem, Egri Bikavér musi zawierać mieszankę co najmniej 3 winogron, a winogrona węgierskie muszą stanowić co najmniej 50% całości. Legenda o Egri Bikavér sięga czasów osmańskiej inwazji na Węgry w XVI wieku, kiedy to tureccy żołnierze zobaczyli swoich węgierskich kolegów pijących czerwony płyn i założyli, że jest to krew byków. Egri Csillag podlega równie surowym zasadom produkcji: musi składać się z co najmniej 4 białych winogron, z których co najmniej 50% stanowią odmiany węgierskie. Do tych odmian można zaliczyć Leanyka, Furmint, Zengo i Zenit.
Wina Egri Csillag są bardzo aromatyczne, często z wyraźnymi nutami owoców i kwiatów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl