
Producent
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Wina z regionu Eger
Mnisi w Egerze rozpoczęli produkcję wina ponad 1000 lat temu. W XIII wieku wina były już transportowane do całej Europy Środkowej. Później mieszkańcy Egeru stworzyli skomplikowany system korytarzy w okolicznych pagórkach, w których przechowywano wina (i chroniono je przed najeźdźcami). Pomimo swojego północnego położenia, region jest osłonięty od zimnych wiatrów wiejących z Karpat i ma stosunkowo ciepły i łagodny klimat. Eger położony jest w północno-wschodniej części Węgier, około 140 km na północny wschód od Budapesztu. Jest najbardziej znany z dwóch różnych rodzajów wina: Egri Bikavér ("Bycza Krew") i Egri Csillag ("Gwiazda Egeru").
Eger
Bycza Krew czyli Egri Bikaver
Bycza Krew, która na krótko osiągnęła międzynarodową sławę w latach 70-tych, jest złożoną czerwoną mieszanką składającą się z kilku odmian winogron, które tworzą głęboki purpurowo-karmazynowy wygląd. Wina te są zazwyczaj bogate w taniny i nuty korzenne. Zgodnie z prawem, Egri Bikavér musi zawierać mieszankę co najmniej 3 winogron, a winogrona węgierskie muszą stanowić co najmniej 50% całości. Legenda o Egri Bikavér sięga czasów osmańskiej inwazji na Węgry w XVI wieku, kiedy to tureccy żołnierze zobaczyli swoich węgierskich kolegów pijących czerwony płyn i założyli, że jest to krew byków. Egri Csillag podlega równie surowym zasadom produkcji: musi składać się z co najmniej 4 białych winogron, z których co najmniej 50% stanowią odmiany węgierskie. Do tych odmian można zaliczyć Leanyka, Furmint, Zengo i Zenit.
Wina Egri Csillag są bardzo aromatyczne, często z wyraźnymi nutami owoców i kwiatów.