
Producent
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Tokaje węgierskie
Tokaj to legendarny region winiarski w północno-wschodnich Węgrzech, nazwany tak na cześć miasta Tokaj. Jest to stosunkowo niewielki region o powierzchni około 5,500 hektarów winnic, obejmujący 27 miast i wsi. Został uznany za jedną z pierwszych apelacji na świecie (w 1737 roku!) i od wieków słynie z Tokaju Aszú (czyt. „asu”), szlachetnego, słodkiego wina. Kultura i tradycje winiarskie zostały uhonorowane wpisaniem na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 2002 roku. Na północnym wschodzie Węgier, region winiarski Tokaj tworzy trójkąt od Abaújszántó do Tokaju i aż do Sátoraljaújhely na granicy ze Słowacją. Winnice leżą u podnóża nietkniętych gór Zemplén, na styku z Wielką Niziną Węgierską, która zapewnia winoroślom letnie ciepło. Wilgotność niezbędna dla szlachetnej pleśni, Botrytis, pochodzi z rzek Bodrog i Tisza. W ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat region przeżywa swoisty renesans napędzany ambicją młodych winiarzy i zmieniającymi się wymaganiami konsumentów wina. Ten dynamizm przynosi ekscytujące wina - zarówno słodkie, jak i wytrawne - z sześciu dozwolonych odmian winorośli, wśród których prym wiodą furmint i hárselvelű.
Tokaj