Darmowa dostawa do punktu odbioru | Wysyłka w 24h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wytrawne

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Wytrawne

Wybrane

Wyczyść

Cena

Kraj

3
12
15
28
92
4
86
16
14
4
1
18
21
6
156
Więcej opcji (3)

Kolor

219
267
26
7

Styl

514
4
1

Charakter

63
456

Wytrawne

Produkty: 519

Wina wytrawne – bogaty wybór najlepszych wytrawnych win z różnych regionów

Zdecydowanie największy wpływ na świat wina jakościowego miały dwa regiony francuskie - Bordeaux i Burgundia. W obu regionach powstają głównie wina wytrawne. Taki rodzaj wina jest też najbardziej użyteczny do łączenia z jedzeniem, co widać w restauracyjnych kartach win.
Bordeaux to ojczyzna odmian cabernet sauvignon i merlot, w Burgundii narodził się pinot noir. Te trzy odmiany pozostają najbardziej rozpowszechnionymi w winnicach na świecie.

 

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
84,00 zł
85,00 zł
109,00 zł
93,00 zł
109,00 zł
110,00 zł
79,00 zł
109,00 zł
79,00 zł
75,00 zł
95,00 zł
149,00 zł
75,00 zł
75,00 zł
49,00 zł
Produkty: 519

Białe wytrawne wino i jego popularne szczepy

Najpopularniejsze białe odmiany na świecie to chardonnay i sauvignon blanc. Wyraźna większość win z tych odmian jest wytrawna. W przypadku białych win wytrawność oznacza brak odczuwalnej słodyczy, jednak „słodkość” bukietu w winie może wyraźnie wpływać na odczucie wytrawności. Świetnym przykładem będzie tu właśnie sauvignon blanc, którego egzotyczna aromatyczność skutecznie maskuje brak cukru resztkowego.

Do czego podawać wino wytrawne

Najczęściej wytrawność kojarzona jest w winie z kwaśnością, goryczą i/lub tanicznością. Warto pamiętać proste skojarzenia smaków podstawowych, które się uzupełniają. Do kwaśności wina parujemy kwaśność i/lub słoność dania, do goryczy wina parujemy ziołowe akcenty jedzenia. Taniny, czyli odczucie suchości w winie czerwonym to swego rodzaju tarka na naszym podniebieniu, która pomaga rozdrabniać głównie mięso w daniu.