Cena
-
od
do
Promocja
Brandy – szlachetność i elegancja w każdym łyku
Brandy to spirytus destylowany z win gronowych lub innych sfermentowanych owoców. Większość brandy jest uzyskiwana z winogron. Brandy te mają karmelowy kolor - albo poprzez proces starzenia w drewnianych beczkach, albo poprzez dodawany karmel, lub czasami kombinację obu. Wartym uwagi wyjątkiem jest eaux de vie - bezbarwny rodzaj owocowej brandy. Brandy mają zazwyczaj poziom alkoholu w przedziale 35-60%.
Nazwa brandy wywodzi się od holenderskiego słowa brandewijn, które oznacza palone wino.
Wiąże się to z działaniem ciepła podczas procesu destylacji.
Destylowanie było początkowo sposobem na łatwiejsze i tańsze transportowanie wina przez kupców, którzy destylowali wino z zamiarem ponownego dodania wody do destylatu po dotarciu do miejsca przeznaczenia. Jednak ten skoncentrowany napój - leżakowany w drewnianych beczkach - szybko zyskał akceptację jako samodzielny trunek.
Brandy produkuje się niemal wszędzie na świecie, jednak kilka miejsc zyskało z czasem wyjątkową reputację i do dzisiaj produkują destylaty o lokalnej nazwie. Najsłynniejszym typem brandy jest Koniak z francuskiego regionu Cognac oraz jego sąsiad Armagnac. Słynne są brandy z Kaukazu - armeńskie i gruzińskie, dużą popularnością cieszy się grecka Metaxa. Do brandy zaliczamy również włoską Grappę, francuskie destylaty z owoców sezonowych czy słowiańską śliwowicę.
Brandy
Destylarnie brandy dostępne w ofercie Winestory:
- Destylarnia brandy Ararat
- Koniaki i brandy AE Dor