
Kolor
Charakter
Cena
-
od
do
Wina deserowe – szeroki wybór słodkich win idealnych do deserów
Wina półsłodkie powinny mieć wyraźnie słodki smak, ale jednocześnie w miarę orzeźwiający finisz. Od kilku dekad spada zainteresowanie takimi winami, co powoduje, że trudniej je kupić, ale za to jakość średnio jest dość wysoka.
Deserowe
Naturalnie słodkie lub wzmacniane wina deserowe
Słodycz w winie uzyskujemy na kilka sposobów- albo poprzez zatrzymanie fermentacji cukrów z wingron, albo poprzez zagęszczenie cukru w wingronach poprzez późne zbiory, albo poprzez suszenie wingron na rodzynki. Każdy z tych sposobów ma swoje wady i zalety i każdy z nich nie może być stosowany w każdych warunkach. Naturalnie słodkie wina będą miały mało alkoholu, często poniżej 10%, czasem tylko 5%. Za to wina wzmacniane, typu Porto czy Madera, będą miały alkohol w granicach 20%.
Wino deserowe do lodów, ciast, słodkich przekąsek – krótka ściąga
Im słodsze wino, tym słodszy może być deser. Im więcej alkoholu w winie, tym więcej tłuszczu powinno być w deserze. Stąd lody smakują dobrze z winami wzmacnianymi, a ciasta, pączki, bezy itd. lepiej pasują do win naturalnie słodkich, o niższym alkoholu.