Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
Produkt dnia
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
57,00 zł
szt.
CT Crianza Cabernet Sauvignon
CT Crianza Cabernet Sauvignon
47,00 zł
szt.
Promocje
Reserva De La Tierra Satis Dei Verdejo
Reserva De La Tierra Satis Dei Verdejo
37,00 zł 33,50 zł
szt.
Szampan Dom Perignon Rose rocznik 2000
Szampan Dom Perignon Rose rocznik 2000
2 999,00 zł 2 950,00 zł
szt.
Pontecabaleiros Outón Albariño
Pontecabaleiros Outón Albariño
75,00 zł 67,50 zł
szt.
Fortius Reserva
Fortius Reserva
68,00 zł 61,00 zł
szt.
Szampan Dom Perignon Plenitude 2 Vintage rocznik 2003
Szampan Dom Perignon Plenitude 2 Vintage rocznik 2003
3 199,00 zł 3 150,00 zł
szt.
Armagnac de Castelfort 1963 0,7L
Armagnac de Castelfort 1963 0,7L
1 699,00 zł 1 650,00 zł
szt.

Wino deserowe

Wina deserowe są zazwyczaj zdecydowanie słodkie, czasem aż lepkie jak syrop. Podstawowa zasada łączenia wina z deserami mówi, że wino ma być słodsze niż deser. Stąd deserowe wina powinny mieć na tyle dużo słodyczy, by nawet baklawa nie wydawała się słodsza. 

Naturalnie słodkie lub wzmacniane wina deserowe

Słodycz w winie uzyskujemy na kilka sposobów- albo poprzez zatrzymanie fermentacji cukrów z wingron, albo poprzez zagęszczenie cukru w wingronach poprzez późne zbiory, albo poprzez suszenie wingron na rodzynki. Każdy z tych sposobów ma swoje wady i zalety i każdy z nich nie może być stosowany w każdych warunkach. Naturalnie słodkie wina będą miały mało alkoholu, często poniżej 10%, czasem tylko 5%. Za to wina wzmacniane, typu Porto czy Madera, będą miały alkohol w granicach 20%.

Wino deserowe do lodów, ciast, słodkich przekąsek – krótka ściąga

Im słodsze wino, tym słodszy może być deser. Im więcej alkoholu w winie, tym więcej tłuszczu powinno być w deserze. Stąd lody smakują dobrze z winami wzmacnianymi, a ciasta, pączki, bezy itd. lepiej pasują do win naturalnie słodkich, o niższym alkoholu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl