
Producent
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Wino deserowe
Wina deserowe są zazwyczaj zdecydowanie słodkie, czasem aż lepkie jak syrop. Podstawowa zasada łączenia wina z deserami mówi, że wino ma być słodsze niż deser. Stąd deserowe wina powinny mieć na tyle dużo słodyczy, by nawet baklawa nie wydawała się słodsza.
Naturalnie słodkie lub wzmacniane wina deserowe
Słodycz w winie uzyskujemy na kilka sposobów- albo poprzez zatrzymanie fermentacji cukrów z wingron, albo poprzez zagęszczenie cukru w wingronach poprzez późne zbiory, albo poprzez suszenie wingron na rodzynki. Każdy z tych sposobów ma swoje wady i zalety i każdy z nich nie może być stosowany w każdych warunkach. Naturalnie słodkie wina będą miały mało alkoholu, często poniżej 10%, czasem tylko 5%. Za to wina wzmacniane, typu Porto czy Madera, będą miały alkohol w granicach 20%.
Wino deserowe do lodów, ciast, słodkich przekąsek – krótka ściąga
Im słodsze wino, tym słodszy może być deser. Im więcej alkoholu w winie, tym więcej tłuszczu powinno być w deserze. Stąd lody smakują dobrze z winami wzmacnianymi, a ciasta, pączki, bezy itd. lepiej pasują do win naturalnie słodkich, o niższym alkoholu.
Deserowe