Cena
-
od
do
Promocja
Whisky szkocka, irlandzka, bourbon, japońska
Wszystkie whisky to destylowany i leżakowany w beczkach spirytus wytwarzany ze sfermentowanego ziarna. Najczęściej używane ziarna to kukurydza, jęczmień, żyto i pszenica, z których każde ma swój własny, niepowtarzalny profil smakowy. Bourbon i Scotch mają szczególne wymagania co do rodzaju użytego zboża. Szkocka whiskey jest produkowana z jednego rodzaju ziarna, zazwyczaj jęczmienia, podczas gdy bourbon jest produkowany w co najmniej 51% z kukurydzy, do której dodaje się inne ziarna, aby whiskey była słodsza lub pikantniejsza.
Amerykańska | Bourbon |
Indyjska | Irlandzka |
Japońska | Kanadyjska |
Szkocka | Tajwańska |
Malty – co oznacza ta nomenklatura
Single Malt Scotch to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji i odnosi się do procesu, w którym rodzaj ziarna, jęczmień, przechodzi proces słodowania, proces fermentacji, destylacji i dojrzewania w beczkach w jednej destylarni. Poszczególne beczki mogą być mieszane
i blendowane. Proces ten musi być dokładnie przeprowadzony, aby alkohol mógł zostać oznaczony jako Single Malt Scotch lub Single Malt Whisky.
Najważniejsze kraje i ich wpływ na światową produkcję whisky
Ojczyzną whisky jest Wielka Brytania, w szczególności Szkocja i Irlandia. Szkockie destylaty cieszą się największym powodzeniem wśród koneserów i kolekcjonerów. Irlandzkie wersje zazwyczaj mają wyraźnie łagodniejszy charakter i są „łatwiejsze”. Amerykański bourbon z racji innego surowca i cieplejszego klimatu dojrzewania ma słodszy i bardziej maślany bukiet. Ciekawą alternatywą dla klasyków jest whisky japońska, tworzona na najwyższym poziomie, typowym dla tego kraju oraz oferta destylarni z Indii, gdzie tradycja kolonialna jest podstawą jakości produkcji.