Darmowa dostawa do punktu odbioru | Dostawa w 24h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Promocje        NoLo            Nowości            Zestawy upominkowe            Winnice            Grand Cru - wielkie wina w niskich cenach

Whisky

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Whisky

Wybrane

Wyczyść

Cena

Whisky

Produkty: 65

Whisky szkocka, irlandzka, bourbon, japońska 

Wszystkie whisky to destylowany i leżakowany w beczkach spirytus wytwarzany ze sfermentowanego ziarna. Najczęściej używane ziarna to kukurydza, jęczmień, żyto i pszenica, z których każde ma swój własny, niepowtarzalny profil smakowy. Bourbon i Scotch mają szczególne wymagania co do rodzaju użytego zboża. Szkocka whiskey jest produkowana z jednego rodzaju ziarna, zazwyczaj jęczmienia, podczas gdy bourbon jest produkowany w co najmniej 51% z kukurydzy, do której dodaje się inne ziarna, aby whiskey była słodsza lub pikantniejsza.

Lista produktów

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
Cena 125,00 zł
Cena 229,00 zł
Cena 419,00 zł
Cena 199,00 zł
Cena 389,00 zł
Cena 279,00 zł
Cena 219,00 zł
Cena 449,00 zł
Cena 499,00 zł
Cena 479,00 zł
Cena 279,00 zł
Cena 229,00 zł
Cena 649,00 zł
Cena 499,00 zł
Cena 199,00 zł
Cena 219,00 zł
Cena 115,00 zł
Cena 299,00 zł
Cena 319,00 zł
Cena 110,00 zł
Cena 149,00 zł
Cena 349,00 zł
Cena 145,00 zł
Cena 165,00 zł
Produkty: 65

Malty – co oznacza ta nomenklatura

Single Malt Scotch to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji i odnosi się do procesu, w którym rodzaj ziarna, jęczmień, przechodzi proces słodowania, proces fermentacji, destylacji i dojrzewania w beczkach w jednej destylarni. Poszczególne beczki mogą być mieszane
i blendowane. Proces ten musi być dokładnie przeprowadzony, aby alkohol mógł zostać oznaczony jako Single Malt Scotch lub Single Malt Whisky.

Najważniejsze kraje i ich wpływ na światową produkcję whisky

Ojczyzną whisky jest Wielka Brytania, w szczególności Szkocja i Irlandia. Szkockie destylaty cieszą się największym powodzeniem wśród koneserów i kolekcjonerów. Irlandzkie wersje zazwyczaj mają wyraźnie łagodniejszy charakter i są „łatwiejsze”. Amerykański bourbon z racji innego surowca i cieplejszego klimatu dojrzewania ma słodszy i bardziej maślany bukiet. Ciekawą alternatywą dla klasyków jest whisky japońska, tworzona na najwyższym poziomie, typowym dla tego kraju oraz oferta destylarni z Indii, gdzie tradycja kolonialna jest podstawą jakości produkcji.