Witamy na Winestory.pl
serwis z szerokim wyborem napojów alkoholowych i akcesoriów
Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią oraz potwierdzam chęć zapozniania się z ofertą napojów alkoholowych.
Czy masz ukończone 18 lat?
w kategorii: Armaniak
Wybrane
Armagnac pod względem wieku wyprzedza swego również wielkiego brata – Cognac i jest najstarszym destylatem produkowanym we Francji, w jej południowo-zachodniej części, Gaskonii. Dolny Armaniak (Bas-Armagnac): ten najbardziej położony na zachód i jednocześnie najbardziej ceniony obszar produkcji cechują winnice usadowione głównie na ubogich, ciężkich piaskowo-gliniastych glebach. Armagnac to poddane destylacji wino białe. Trunek ten produkuje się głównie ze szczepów folle blanche, oraz odmiany ugni blanc. Pojedyncza destylacja, stosowana przy produkcji armaniaku, daje spirytus znacznie bogatszy w zanieczyszczenia niż dwukrotnie destylowany koniak. Powoduje to, że smak i aromat armaniaku jest bardziej szorstki i wyrazisty niż koniak. Zdecydowanie ”męski”. W odróżnieniu od koniaku, który dojrzewa w dębowych beczkach z okręgu Limousin, do leżakowania armaniaku, używa się zawsze czarnego dębu z Gaskonii.
Udokumentowana historia tego szlachetnego trunku sięga już XV wieku, jednak dopiero XVII wiek to jego wypłynięcie na szerokie wody, głównie za sprawą obecności na Królewskich Dworach. Kolejne wieki przynoszą ekspansję tego szlachetnego trunku niemal na cały świat, cennym odbiorcą stają się Stany Zjednoczone, gdzie trunek ten robi prawdziwą furorę. Miejscem skąd trafia on w największej ilości w daleki świat jest port w Bordeaux. XIX wiek to czas kiedy jego wytwórcy mozolnie i konsekwentnie budują jego prestiż poprzez podnoszenie jakości trunku i wydłużenie czasu jego leżakowania, co owocuje wydaniem w 1909 roku specjalnego zarządzenia, które wyznacza granice apelacji armaniaku i wyodrębnia trzy strefy produkcji. Następnie w 1936 trunek zyskuje status AOC, gdzie doprecyzowane zostają terytoria podokręgów w których powstaje. Są to: Dolny i Górny Armaniak oraz Armagnac-Ténaréze.
Dolny Armaniak (Bas-Armagnac): ten najbardziej położony na zachód i jednocześnie najbardziej ceniony obszar produkcji cechują winnice usadowione głównie na ubogich, ciężkich piaskowo-gliniastych glebach. Duża zawartość żelaza nadaje im specyficznej, czerwonawej barwy.
Górny Armaniak (Haut-Armagnac): to najmłodszy i najbardziej na wschód położony region, charakteryzujący się wapiennymi i gliniasto-wapiennymi glebami, gdzie winnice są bardzo rozproszone i najmniej liczne. W przeszłości było to miejsce ekspansji winnic w czasie, kiedy na armaniak było ogromne zapotrzebowanie. Niestety dzisiaj podupadające.
Armagnac-Ténaréze: to centralny region, pomiędzy Górnym i Dolnym Armaniakiem. Destylaty, które tu powstają są mocniejsze, bardziej ostre, jednak odpowiednio długie starzenie w beczkach znakomicie je wygładza i nadaje im pełny smak i aromat.
Armagnac to najprościej ujmując poddane destylacji wino białe. Trunek ten produkuje się głównie ze szczepów folle blanche – tradycyjnego, zakorzenionego w tych ziemiach, ale trudnego w uprawie i bardzo podatnego na choroby pleśniowe, oraz odmiany ugni blanc – uprawianej głównie w dolnym Armagnac i Armagnac-Ténareze.
Znajdziemy tu również inne, stare odmiany szczepów które dają nam lekkie wina o dużej kwasowości i mocnym owocowym aromacie – idealne do produkcji Armaniaku.
Wina poddawane są destylacji, specyficzną metodą zwaną „armagnacaise”, różniącą się od procesu wytwarzania koniaku – stosuje się tu metodę destylacji ciągłej, opracowaną przez Edwarda Adama używając miedzianych alembików, o nieco innej budowie niż w przypadku koniaku. Podczas wytwarzania koniaku wino wlewa się do alembiku i ogrzewając poddaje się destylacji, aż do wyczerpania zawartości kotła. Najlepszą, środkowa frakcję, tak zwane „serce” poddaje się ponownej destylacji. Armaniak destyluje się tylko raz, za to proces trwa nieprzerwanie, dzięki ciągłemu uzupełnianiu zawartości alembiku nowym winem. W wyniku takiej destylacji otrzymuje się bezbarwny alkohol o mocy, około 62-63%, który następnie poddaje się leżakowaniu w dębowych beczkach o pojemności 400 litrów.
W odróżnieniu od koniaku, który dojrzewa w dębowych beczkach z okręgu Limousin, do leżakowania armaniaku, używa się zawsze czarnego dębu z Gaskonii. Po okresie leżakowania w beczkach, następuje proces kupażowania zachowujący charakterystyczny dla danej marki smak i aromat. Produkt finalny, przed rozlaniem do butelek, rozcieńcza się wodą, tak, aby otrzymać trunek o zawartości alkoholu 40%. Jednak najwyżej cenionych armaniaków nigdy nie rozcieńcza się wodą. Przechowywane są w beczkach tak długo, aż alkohol, w wyniku naturalnego odparowywania zmniejszy swą moc do pożądanych 40-50%. Pojedyncza destylacja, stosowana przy produkcji armaniaku, daje spirytus znacznie bogatszy w zanieczyszczenia niż dwukrotnie destylowany koniak. Powoduje to, że smak i aromat armaniaku jest bardziej szorstki i wyrazisty niż koniaku. Zdecydowanie ”męski”. Na szczęście region Armagnac uniknął zdominowania swojej produkcji, przez wielkie koncerny, tak jak się to stało w przypadku koniaku. Produkcja tej wody życia nadal znajduje się w rękach właścicieli niewielkich winnic, oferujących alkohol o niepowtarzalnym smaku i wysokiej jakości, zawsze znacznie tańszy od koniaku.
La blanche d`Armagnac – armaniak nie poddany leżakowaniu w beczce.
Armaniaki rocznikowe – pochodzą z jednego rocznika (o roczniku decyduje rok zbioru winogron a nie destylacji) np.1969. Najmłodsze jakie mogą pojawić się na rynku muszą mieć minimum 10 lat. W armaniakach nierocznikowych o nazwie decyduje najmłodszy użyty w mieszance destylat.
Wyróżniamy następujące destylaty Armaniaków:
Armagnac Hors d’Age - najmłodszy destylat ma 10 lat.
XO - minimum 6 lat.
VSOP – co najmniej 5 lat.
*** - wskazują na trunek co najmniej dwuletni.
Na etykiecie mogą również pojawić się liczby mówiące, że mamy do czynienia z armaniakiem 12-, 15-, czy 20- letnim. Określenia te mówią o najmłodszym roczniku użytym w mieszance. W sklepie Winestory można znaleźć Armaniak z roczników: 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994 …
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Witamy na Winestory.pl
serwis z szerokim wyborem napojów alkoholowych i akcesoriów
Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią oraz potwierdzam chęć zapozniania się z ofertą napojów alkoholowych.
Czy masz ukończone 18 lat?
Skontaktuj się z nami
Piotr Woźniak
Tel.: 881 004 284
Jesteśmy do Państwa dyspozycji
od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 18:00.