Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
Varvaglione  12e Mezzo Primitivo del Salento
Varvaglione 12e Mezzo Primitivo del Salento
45,00 zł
Vinho Verde Vinhas Altas
Vinho Verde Vinhas Altas
29,00 zł
szt.
Produkt dnia
Icardi Moscato D’Asti, La Rosa Selvatica
Icardi Moscato D’Asti, La Rosa Selvatica
59,00 zł 39,90 zł
szt.
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
57,00 zł
szt.
CT Crianza Cabernet Sauvignon
CT Crianza Cabernet Sauvignon
47,00 zł
szt.
Promocje
Icardi Moscato D’Asti, La Rosa Selvatica
Icardi Moscato D’Asti, La Rosa Selvatica
59,00 zł 39,90 zł
szt.
Nuvo Sauvignon Blanc Free Alcohol
Nuvo Sauvignon Blanc Free Alcohol
24,00 zł 19,90 zł
szt.
Cava Marques de Moja Semi Seco
Cava Marques de Moja Semi Seco
39,00 zł 29,90 zł
szt.
Brandy Danty XO 0,7L w kartoniku
Brandy Danty XO 0,7L w kartoniku
129,00 zł 99,00 zł
szt.
Sant Antonio Scaia Torre Mellotti Cabernet Sauvignon
Sant Antonio Scaia Torre Mellotti Cabernet Sauvignon
87,00 zł 59,90 zł
szt.

Czerwone wino z różnych regionów

Aby powstało czerwone wino winogrona muszą mieć czerwoną skórkę, natomiast wnętrze owocu prawie zawsze nie ma koloru. Rozgniecione winogrona zostawiamy na kilkanaście dni w soku i następuje maceracja, czyli ekstrakcja pigmentu, aromatów i tanin ze skórek, pestek i czasami szypułek. Wśród czerwonych odmian prym na świecie wiodą winogrona, których ojczyzną jest Francja - cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, malbec, carmenere. Tych sześć szczepów odpowiada za większość światowej produkcji czerwonego wina. Oczywiście każde z tych winogron ma swój profil smakowy, jednak miejsce pochodzenia, czas powstania, a przede wszystkim decyzje winiarza, wpływają ogromnie na końcowy smak wina.

Czerwone wino i jego nuty smakowe

Wino czerwone ma często wyraźnie owocowe nuty aromatyczne, najczęściej wyczuwamy zapachy ciemnych owoców, zarówno czerwonych (wiśnie, maliny, truskawki itd.) jak i fioletowo- niebieskich (czarne porzeczki, śliwki, jagody itp.). Oprócz owoców ważnym elementem smaku są taniny, zwane też garbnikami, czyli związki organiczne, które dają wrażenie suchości w ustach. Im więcej tanin, tym wino ma większy potencjał dojrzewania, ale też daje większe odczucie wytrawności. Metody produkcji wyraźnie wpływają na końcowy smak czerwonego wina, najbardziej typowym zabiegiem jest dojrzewanie w beczkach dębowych. Im dłuższe dojrzewanie tym możemy spodziewać się mniej nut owocowych, a więcej korzennych.

 Wino czerwone, a zdrowie

Chociaż czerwone wino z pewnością nie jest panaceum na choroby, to jednak spożycie kieliszka, a nawet dwóch podczas posiłku wpływa korzystnie na nasze samopoczucie oraz trawienie. Jeśli wino jest odpowiednio dobrane do jedzenia to podwyższa to pozytywne wrażenia i dzięki poprawie naszego nastroju wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Ilość kalorii w winie zależy od zawartości alkoholu i cukru. Jeśli skrupulatnie liczymy kalorie, warto wybierać wina wytrawne o mniejszym poziomie alkoholu.

 Monte del Fra Bardolino Monte del Fra Bardolino
Producent: Monte del Frà
Cena: 49,00 zł
szt.
zobacz więcej
Adega da Villa Tinto Adega da Villa Tinto
Producent: Enoport
Cena: 29,00 zł
szt.
zobacz więcej
Amalaya Gran Corte Amalaya Gran Corte
Producent: Bodega Amalaya
Cena: 95,00 zł
zobacz więcej
Amalaya Malbec Amalaya Malbec
Producent: Bodega Amalaya
Cena: 73,00 zł
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl