
Cena
-
od
do
Gin – esencja aromatycznych ziół i przypraw
Gin, w najbardziej podstawowym znaczeniu tego słowa, to likier o zawartości alkoholu około 40% lub większej, otrzymywany w wyniku destylacji zboża i aromatyzowany głównie jagodami jałowca (lub ekstraktem z jałowca).
Nazwa ginu pochodzi od holenderskiego słowa oznaczającego jałowiec, czyli "genever".
Gin prawdopodobnie wywodzi się z likierów produkowanych w średniowieczu, a wzmianki o spirytusie aromatyzowanym "genever" znajdują się w XIII - wiecznym flamandzkim manuskrypcie. Na początku XVII wieku Holendrzy zaczęli produkować gin na masową skalę, w samym Amsterdamie działały setki destylarni. We wczesnych latach XVIII wieku gin szybko zyskał popularność w Anglii, cementując skojarzenia, jakimi do dziś cieszy się w tym kraju. Niektórzy eksperci szacują, że w 1720 roku aż jedna czwarta gospodarstw domowych w Londynie produkowała swój własny gin.
Gin pozostawał popularny wśród Brytyjczyków, zwłaszcza wśród żołnierzy i kolonistów żyjących na terenach podatnych na zarażenie malarią: gin doskonale maskował nieprzyjemny, gorzki smak alkaloidu przeciwmalarycznego - chininy, niezbędnej dla wrażliwych cudzoziemców. Ten medyczny eliksir rozwinął się w Gin & Tonic, który znamy i kochamy do dziś. Obecnie ta kategoria alkoholi przeżywa prawdziwy rozkwit, co roku powstają zupełnie nowe, nieznane dotychczas wypusty oparte o egzotyczne zioła i owoce. Wyróżniamy kilka typów ginu: London Dry - o wytrawnym, klasycznym smaku, Old Tom- styl z nutą słodyczy, maskującej gorycz jałowca, Sloe Gin - o głębokim, czerwonym kolorze, uzyskanym z owocu tarniny, zazwyczaj z wyraźną słodyczą. Ostatnia dekada to rozkwit produkcji ginów o szerokim wachlarzu dodatków smakowych, od egzotycznych ziół do rzadkich owoców, a nawet oliwek.
Gin
Destylarnie ginu dostępne w ofercie Winestory:
- Destylarnia Suntory
- Destylarnia Dictador
- Destylarnia Bruichladdich
- Destylarnia Bombay Sapphire