Cena
-
od
do
Promocja
Wódka – klasyczna tradycja i nowoczesne smaki
Wódka jest spirytusem destylowanym o wysokiej zawartości alkoholu, który może być produkowany z wielu różnych surowców i posiadać różne właściwości w zależności od twórcy. Większość produkowanych obecnie wódek wytwarzana jest z ziarna, choć niektóre z nich nadal wytwarzane są z ziemniaków. Dokładna historia tego trunku nie jest znana, choć najprawdopodobniej powstał on gdzieś w regionie Polski lub Rosji między XIV a XVI wiekiem. Uważa się, że słowo to wywodzi się z języka rosyjskiego i oznacza mniej więcej "małą wodę".
Większość wódek produkowanych obecnie wytwarzana jest z pszenicy lub żyta i jest mocno filtrowana. Zgodnie z prawem, w tych regionach wódka nie może mieć charakterystycznego koloru, zapachu ani smaku. Pod wieloma względami jest to podstawowy alkohol, co jest jednym z powodów, dla których jest tak popularna w napojach mieszanych i jako alkohol bazowy dla wódek smakowych. Tradycyjnie, wódka może być wytwarzana praktycznie ze wszystkiego - winogron, soi, buraków, ziemniaków, kukurydzy, pszenicy i żyta. Niektóre z nich są nawet wytwarzane z pozostałości po procesie rafinacji ropy naftowej. W wielu krajach Europy Wschodniej wódka nie jest tak mocno filtrowana, jak na Zachodzie, dlatego też można w niej wyczuć smaki, zapachy i kolory surowców, z których jest wytwarzana. Najdroższe wódki produkowane są z bardzo starannie selekcjonowanych surowców, często ze wskazanym miejscem pochodzenia. Destylacja jest wielokrotna jeśli smak ma być delikatny, albo jednokrotna jeśli smak ma być wyrazisty. W oby przypadkach o jakości decyduje precyzja procesu destylowania.
49,00 zł
49,00 zł
45,00 zł
45,00 zł
49,00 zł
49,00 zł
49,00 zł
Gorzelnie, importerzy i producenci wódek dostępni w ofercie Winestory:
- Gorzelnia AE Dor
- Polska gorzelnia Dwór Sieraków
- Manufaktura alkoholi Copernicus
- Destylarnia i winiarnia Monte del Fra
- Gorzelnia Pinot Wine&Spirits