Dobierz Wino
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Promocje
La Roulerie Rosé d'Anjou
La Roulerie Rosé d'Anjou
58,00 zł 41,50 zł
szt.
Koniak Hennessy Paradis 0,7L
Koniak Hennessy Paradis 0,7L
6 500,00 zł 6 399,00 zł
szt.
Ornella Molon Prosecco Rose
Ornella Molon Prosecco Rose
65,00 zł 54,90 zł
szt.
Dom Pérignon Champagne Brut 2013
Dom Pérignon Champagne Brut 2013
1 350,00 zł 1 279,00 zł
szt.
Varvaglione Primadonna Chardonnay di Puglia
Varvaglione Primadonna Chardonnay di Puglia
65,00 zł 54,90 zł
szt.
Monte del Fra Amarone Classico
Monte del Fra Amarone Classico
229,00 zł 182,50 zł
szt.

Wódka "Czysta"

Wódka jest spirytusem destylowanym o wysokiej zawartości alkoholu, który może być produkowany z wielu różnych surowców i posiadać różne właściwości w zależności od twórcy. Większość produkowanych obecnie wódek wytwarzana jest z ziarna, choć niektóre z nich nadal wytwarzane są z ziemniaków. Dokładna historia tego trunku nie jest znana, choć najprawdopodobniej powstał on gdzieś w regionie Polski lub Rosji między XIV a XVI wiekiem. Uważa się, że słowo to wywodzi się z języka rosyjskiego i oznacza mniej więcej "małą wodę".
Większość wódek produkowanych obecnie wytwarzana jest z pszenicy lub żyta i jest mocno filtrowana. Zgodnie z prawem, w tych regionach wódka nie może mieć charakterystycznego koloru, zapachu ani smaku. Pod wieloma względami jest to podstawowy alkohol, co jest jednym z powodów, dla których jest tak popularna w napojach mieszanych i jako alkohol bazowy dla wódek smakowych. Tradycyjnie, wódka może być wytwarzana praktycznie ze wszystkiego - winogron, soi, buraków, ziemniaków, kukurydzy, pszenicy i żyta. Niektóre z nich są nawet wytwarzane z pozostałości po procesie rafinacji ropy naftowej. W wielu krajach Europy Wschodniej wódka nie jest tak mocno filtrowana, jak na Zachodzie, dlatego też można w niej wyczuć smaki, zapachy i kolory surowców, z których jest wytwarzana. Najdroższe wódki produkowane są z bardzo starannie selekcjonowanych surowców, często ze wskazanym miejscem pochodzenia. Destylacja jest wielokrotna jeśli smak ma być delikatny, albo jednokrotna jeśli smak ma być wyrazisty. W oby przypadkach o jakości decyduje precyzja procesu destylowania.

Gorzelnie, importerzy i producenci wódek dostępni w ofercie Winestory:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl