Wina z Gruzji – tradycyjne smaki i aromaty z najstarszych winnic świata
Od niepamiętnych czasów Gruzja uważana jest za kolebkę winiarstwa. W wyniku badań archeologicznych na gruzińskich ziemiach znaleziono pestki winogron datowane na 5000 - 7000 lat p.n.e. Inne odkrycia archeologiczne - naczynia do przechowywania wina, winnice i narzędzia do uprawy gleby - potwierdzają fakt, że Gruzja jest starożytnym centrum uprawy winorośli.
Uprawa winorośli jest integralną częścią historii Gruzji. Święty Nino z Kapadocji przybył do Gruzji, aby oświecić ją krzyżem wykonanym z winorośli. Do dziś winorośl pozostaje jednym z symboli chrześcijaństwa w Gruzji.
Znany francuski podróżnik Jean Chardin, który odwiedził Gruzję w XVII wieku (1672), napisał: "Nigdzie wino nie jest tak dobre i nie pije się go w takich ilościach, jak w Gruzji". W tamtych czasach gruzińskie wino uchodziło za produkt dość drogi i było eksportowane za granicę w dużych ilościach, głównie do Persji. Wino wytwarzano zgodnie z dawnymi recepturami i tradycjami.
Obecnie dla gruzińskiej uprawy winorośli i winiarstwa bardzo ważne jest właściwe wykorzystanie unikalnych warunków klimatycznych oraz zachowanie wielowiekowych doświadczeń i metod produkcji wina. Jednocześnie producenci chętnie biorą pod uwagę wymagania międzynarodowego rynku winiarskiego.
Wina z Gruzji
26,95 zł
Cena regularna:
35,00 zł
25,41 zł
Cena regularna:
33,00 zł
37,73 zł
Cena regularna:
49,00 zł
25,41 zł
Cena regularna:
33,00 zł
26,95 zł
Cena regularna:
35,00 zł