Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
Vinho Verde Vinhas Altas
Vinho Verde Vinhas Altas
29,00 zł
Produkt dnia
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
57,00 zł
szt.
CT Crianza Cabernet Sauvignon
CT Crianza Cabernet Sauvignon
47,00 zł
szt.
Promocje
Reserva De La Tierra Satis Dei Verdejo
Reserva De La Tierra Satis Dei Verdejo
37,00 zł 33,50 zł
szt.
Fortius Reserva
Fortius Reserva
68,00 zł 61,00 zł
szt.
Pontecabaleiros Outón Albariño
Pontecabaleiros Outón Albariño
75,00 zł 67,50 zł
szt.
Parcelica Grande
Parcelica Grande
49,00 zł 44,00 zł
szt.
Szampan Dom Perignon Plenitude 2 Vintage rocznik 2003
Szampan Dom Perignon Plenitude 2 Vintage rocznik 2003
3 199,00 zł 3 150,00 zł
szt.
Armagnac de Castelfort 1963 0,7L
Armagnac de Castelfort 1963 0,7L
1 699,00 zł 1 650,00 zł
szt.

Wino musujące

Rocznikowe wino musujące, czyli jakie?

Tradycyjnie wina musujące były nierocznikowe, gdyż powstawały w zimnych regionach, gdzie dobry rocznik zdarzał się raz na kilka lat. Dodanie musowania i mieszanie win bazowych z różnych lat pozwalało się uniezależnić od kaprysów pogody. Dziś globalne ocieplenie oraz zdecydowanie większa wiedza na temat procesów w winnicy i produkcyjnych powodują, że rocznikowe wina musujące są normą. Wina rocznikowe są bardziej unikalne, ale też niepowtarzalne, czyli co roku smakują inaczej. Wina nierocznikowe powinny mieć stały kanon smaku, więc są bardziej bezpieczne- zawsze wiemy co dostaniemy.

Do czego i na jakie okazje podawać wino musujące

Choć musiaki nieodłącznie kojarzy nam się ze świętowaniem i wznoszeniem toastów, to jednak wina takie mają rację bytu również na codzień- zarówno jako odświeżające wina w ciepłe dni, bo przecież bąbelki podajemy schłodzone bardziej niż normalne wina białe. Pasują też do jedzenia, charakterystyczne nuty drożdżowe win musujących łączą się dobrze z pieczywem, panierkami, a nawet... popcornem. Warto spróbować wytrawnych bąbli do owoców morza, a mniej wytrawnych do kuchni azjatyckiej.

Rodzaje win musujących

Wina musujące dzielimy według metody produkcji - popularne prosecco jest robione metodą szybką, która w miesiąc daje odpowiednią ilość musowania. Szampany i hiszpańska Cava, a także wiele innych miejsc na świecie korzysta z tzw. metody klasycznej, która jest dużo bardziej pracochłonna i potrzeba minimum 12 miesięcy aby wytworzyło się odpowiednie musowanie. Drugim popularnym podziałem jest zawartość cukru. Warto pamiętać, że wytrawne wina musujące oznaczone są jako brut, sec lub secco. Wina musujące extra dry są półwytrawne, dry już ćwiećsłodkie. Słodkie wina musujące są obecnie rzadko spotykane, w Szampanii ich się nie produkuje.

 Winnica Turnau Perle Winnica Turnau Perle
Producent: Winnica Turnau
Cena: 84,00 zł
szt.
zobacz więcej
Cava Conde de Haro Brut Cava Conde de Haro Brut
Cena: 95,00 zł
szt.
zobacz więcej
Cava Grans Moments Brut Cava Grans Moments Brut
Cena: 39,00 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl