Darmowa dostawa od 300 zł  | wysyłka 24h

Wina musujące – bogaty wybór win z bąbelkami na każdą okazję

Rocznikowe wino musujące, czyli jakie?

Tradycyjnie wina musujące były nierocznikowe, gdyż powstawały w zimnych regionach, gdzie dobry rocznik zdarzał się raz na kilka lat. Dodanie musowania i mieszanie win bazowych z różnych lat pozwalało się uniezależnić od kaprysów pogody. Dziś globalne ocieplenie oraz zdecydowanie większa wiedza na temat procesów w winnicy i produkcyjnych powodują, że rocznikowe wina musujące są normą. Wina rocznikowe są bardziej unikalne, ale też niepowtarzalne, czyli co roku smakują inaczej. Wina nierocznikowe powinny mieć stały kanon smaku, więc są bardziej bezpieczne- zawsze wiemy co dostaniemy.

 

 Winnica Turnau Perle Winnica Turnau Perle
Producent: Winnica Turnau
Cena:

87,00 zł

szt.
zobacz więcej
Bollinger Champagne PN TX17 Bollinger Champagne PN TX17
Producent: Bollinger
Cena:

619,00 zł

szt.
zobacz więcej
Ca Selva Prosecco Extra Dry Ca Selva Prosecco Extra Dry
Cena:

45,00 zł

szt.
zobacz więcej
Cava Conde de Haro Brut Cava Conde de Haro Brut
Producent: Bodegas Muga
Cena:

115,00 zł

szt.
zobacz więcej
Cava Marqués de Moja Brut Cava Marqués de Moja Brut
Cena:

42,00 zł

szt.
zobacz więcej
Champagne Lamoureux Brut Resèrve Champagne Lamoureux Brut Resèrve
Cena:

199,00 zł

zobacz więcej
Champagne Roederer Collection 242 Champagne Roederer Collection 242
Cena:

360,00 zł

zobacz więcej

Do czego i na jakie okazje podawać wino musujące

Choć musiaki nieodłącznie kojarzy nam się ze świętowaniem i wznoszeniem toastów, to jednak wina takie mają rację bytu również na codzień- zarówno jako odświeżające wina w ciepłe dni, bo przecież bąbelki podajemy schłodzone bardziej niż normalne wina białe. Pasują też do jedzenia, charakterystyczne nuty drożdżowe win musujących łączą się dobrze z pieczywem, panierkami, a nawet... popcornem. Warto spróbować wytrawnych bąbli do owoców morza, a mniej wytrawnych do kuchni azjatyckiej.

Rodzaje win musujących

Wina musujące dzielimy według metody produkcji - popularne prosecco jest robione metodą szybką, która w miesiąc daje odpowiednią ilość musowania. Szampany i hiszpańska Cava, a także wiele innych miejsc na świecie korzysta z tzw. metody klasycznej, która jest dużo bardziej pracochłonna i potrzeba minimum 12 miesięcy aby wytworzyło się odpowiednie musowanie. Drugim popularnym podziałem jest zawartość cukru. Warto pamiętać, że wytrawne wina musujące oznaczone są jako brut, sec lub secco. Wina musujące extra dry są półwytrawne, dry już ćwiećsłodkie. Słodkie wina musujące są obecnie rzadko spotykane, w Szampanii ich się nie produkuje.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl