Dobierz Wino
Producent
Cena
  • od
    do
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
Varvaglione  12e Mezzo Primitivo del Salento
Varvaglione 12e Mezzo Primitivo del Salento

39,90 zł

Cena regularna: 47,00 zł

Najniższa cena: 36,19 zł
szt.
Varvaglione  12e Mezzo Malvasia del Salento
Varvaglione 12e Mezzo Malvasia del Salento

39,90 zł

Cena regularna: 47,00 zł

Najniższa cena: 36,19 zł
szt.
Produkt dnia
Promocje
Varvaglione Primitivo di Manduria Old Vines Collezione Privata Cosimo
Varvaglione Primitivo di Manduria Old Vines Collezione Privata Cosimo

110,00 zł

Cena regularna: 155,00 zł

Najniższa cena: 119,35 zł
szt.
Szampan Moët & Chandon ICE Imperial Rose
Szampan Moët & Chandon ICE Imperial Rose

299,00 zł

Cena regularna: 319,00 zł

Najniższa cena: 299,00 zł
Szampan Moet Chandon Rose "Say Yes to Love" w kartoniku
Szampan Moet Chandon Rose "Say Yes to Love" w kartoniku

319,00 zł

Cena regularna: 339,00 zł

Najniższa cena: 319,00 zł
Antinori Solaia 2017
Antinori Solaia 2017

2 399,00 zł

Cena regularna: 2 599,00 zł

Najniższa cena: 2 399,00 zł
szt.
Varvaglione 12e Mezzo Primitivo del Salento Christmas Edition
Varvaglione 12e Mezzo Primitivo del Salento Christmas Edition

39,90 zł

Cena regularna: 49,00 zł

Najniższa cena: 37,73 zł
Szampan Moët & Chandon Brut "Congratulations" w kartoniku
Szampan Moët & Chandon Brut "Congratulations" w kartoniku

255,00 zł

Cena regularna: 275,00 zł

Najniższa cena: 255,00 zł

Miody pitne, dwójniaki i trójniaki

Miód pitny sycono na obecnym obszarze Polski, już w czasach przedchrześcijańskich. Proces fermentacji z początku spowodowany był przez dzikie drożdże. Dopiero przybywający z zachodu i południa Europy zakonnicy udoskonalili proces produkcji miodów pitnych. Sprowadzili oni szlachetne drożdże i przygotowywali brzeczkę miodową na gorąco. Dodawali też przyprawy i korzenie, co znacznie podwyższyło jakość wyrabianych trunków. Miód pitny rozpowszechnił się wśród szlachty polskiej i litewskiej. Do jego popularyzacji przyczynił się również fakt, iż klimat w Polsce nie sprzyjał uprawie winorośli, dlatego trunek ten stał się powszechny na dworach arystokratycznych i dworkach szlacheckich, będąc nieodłącznym towarzyszem uczt i biesiad. W Polsce już w XV wieku wprowadzono podział na gatunki miodu pitnego, związany z proporcją miodu i wody użytych do fermentacji.
To znane do dziś półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Tak ścisła selekcja nie występowała i nie występuje nigdzie indziej. Dwójniak to miód pitny do produkcji którego użyto takiej samej ilości wody i miodu, jeśli weźmiemy dwa razy więcej miodu niż wody powstanie półtorak, a jeśli to wody będzie podwojona ilość otrzymamy trójniaka. Większe stężenie miodu to głębszy smak, więcej słodyczy i wyższa cena.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl