Dobierz Wino
Producent
Cena
  • od
    do
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
57,00 zł
szt.
CT Crianza Cabernet Sauvignon
CT Crianza Cabernet Sauvignon
47,00 zł
szt.
Promocje
Schmitt Sohne Global Roaming Riesling
Schmitt Sohne Global Roaming Riesling
37,00 zł 29,90 zł
szt.
Sant Antonio Scaia Paradiso Premium
Sant Antonio Scaia Paradiso Premium
87,00 zł 69,00 zł
szt.
Château de la Roulerie Rosé d'Anjou
Château de la Roulerie Rosé d'Anjou
49,00 zł 39,90 zł
szt.

Miody pitne, dwójniaki i trójniaki

Miód pitny sycono na obecnym obszarze Polski, już w czasach przedchrześcijańskich. Proces fermentacji z początku spowodowany był przez dzikie drożdże. Dopiero przybywający z zachodu i południa Europy zakonnicy udoskonalili proces produkcji miodów pitnych. Sprowadzili oni szlachetne drożdże i przygotowywali brzeczkę miodową na gorąco. Dodawali też przyprawy i korzenie, co znacznie podwyższyło jakość wyrabianych trunków. Miód pitny rozpowszechnił się wśród szlachty polskiej i litewskiej. Do jego popularyzacji przyczynił się również fakt, iż klimat w Polsce nie sprzyjał uprawie winorośli, dlatego trunek ten stał się powszechny na dworach arystokratycznych i dworkach szlacheckich, będąc nieodłącznym towarzyszem uczt i biesiad. W Polsce już w XV wieku wprowadzono podział na gatunki miodu pitnego, związany z proporcją miodu i wody użytych do fermentacji.
To znane do dziś półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Tak ścisła selekcja nie występowała i nie występuje nigdzie indziej. Dwójniak to miód pitny do produkcji którego użyto takiej samej ilości wody i miodu, jeśli weźmiemy dwa razy więcej miodu niż wody powstanie półtorak, a jeśli to wody będzie podwojona ilość otrzymamy trójniaka. Większe stężenie miodu to głębszy smak, więcej słodyczy i wyższa cena.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl