Cena
-
od
do
Promocja
Koniak – wyrafinowany smak francuskiej tradycji
Region Cognac leży 130 km na północ od Bordeaux, a jego sercem są malownicze miasteczka Cognac i Jarnac. Winnice Cognac rozciągają się aż do La Rochelle na północy, Angoulème na wschodzie i Royan na zachodzie.
Cognac jest podzielony na sześć obszarów lub crus. Dwa najlepsze z nich to Grande Champagne i Petite Champagne - koniaki wyprodukowane tylko z tych dwóch obszarów mogą być oznaczone jako "Fine Champagne", pod warunkiem, że eau-de-vie z Grand Champagne stanowi co najmniej 50% mieszanki. Termin ten nie ma jednak nic wspólnego ze słynnym francuskim winem musującym; słowo "szampan" odnosi się do kredowej gleby występującej w tym regionie. Pozostałe crus Cognac to Borderies i trzy znacznie większe obszary: Fins Bois, Bons Bois i Bois Ordinaires.