Cena
-
od
do
Promocja
Tequila – prawdziwy smak meksykańskiej tradycji
Wszystkie prawdziwe tequile pochodzą z Meksyku, gdzie wiele osób uważa ją za napój narodowy. Niektórzy uważają iż jest to meksykańska wódka, w rzeczywistości, ten destylowany spirytus, który ma zazwyczaj 70-80% mocy, może być nazwany tequilą tylko wtedy, gdy jest uprawiany w Jalisco (w pobliżu Guadalajary) lub w innych okolicznych stanach: Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas.
Tequila jest destylowana z soków niebieskiej agawy, sukulenta, który był po raz pierwszy uprawiany przez Azteków. Tequilę sprzedaje się
w 100 procentach czystą lub mieszaną (mixto), zawierającą co najmniej 51% agawy. Smak tej ostatniej jest mniej złożony.
W zależności od długości leżakowania w beczkach, określa się cztery główne rodzaje tequili:
- Blanco (niedojrzewająca), zwana również białą lub srebrną.
- Reposado (leżakuje od 2 miesięcy do mniej niż roku)
- Anejo (leżakuje od roku do mniej niż 3 lat),
- Extra Anejo (leżakuje dłużej niż pięć lat).
Długość leżakowania niekoniecznie musi decydować o wyższej jakości tequili, nasz wybór zależy naszych upodobań i tego jak będziemy tequilę podawali- czystą czy w koktajlu.
Tequila
Producenci wytwarzający tequile w ofercie sklepu Winestory:
- Destylarnia tequili Fabrica de Tequils Finos