Kraj
Kolor
Styl
Charakter
Cena
-
od
do
Promocja
Wina Burgundzkie
Burgundia to region winiarski, który pomimo niedużej powierzchni jest jednym z najważniejszych punktów odniesienia dla jakościowej produkcji wina.
Z pozoru łatwy do zrozumienia. Zdecydowana większość wina produkowana jest tu z dwóch odmian winorośli - białe z chardonnay, a czerwone
z pinot noir. Jednak to właśnie w tym miejscu narodziła się idea terroir, czyli zrozumienie, że harmonia pomiędzy glebą, klimatem, odmianą winorośli
i decyzjami człowieka jest kluczem do tworzenia win unikalnych i długowiecznych. Tak partykularne podejście do tworzenia wina zaowocowało podziałem regionu na ogromną ilość małych obszarów o specyficznych terroir, które nazywa się „climat”, a także 100 apelacji - od ogólnej AOC Bourgogne do zdecydowanie mniejszych (i droższych!) jak np. AOC Gevery-Chambertin. Region ma podłużny kształt, rozciąga się od Dijon na północy do Lyonu na południu. Najlepsze wina burgundzkie pochodzą z północy, z obszaru nazywanego Côte de Nuits (głównie wina czerwone) oraz Côte de Beaune (głównie wina białe). Osobną, niezwykle ważną i popularną apelacją jest Chablis - ojczyzna mineralnych win ze szczepu chardonnay. Dalej na południe klimat robi się cieplejszy, wina bardziej dostępne - zarówno cenowo jak i smakowo, za to mniej długowieczne i finezyjne. Najbardziej południowa część tego regionu nazywa się Mâconnais, skąd pochodzą białe wina o sporym ciele, pełniejsze w słodsze, owocowe aromaty.