Kraj
Kolor
Styl
Charakter
Cena
-
od
do
Promocja
Wina australijskie – intensywne i różnorodne smaki z dalekiej Australii
Australia to bez wątpienia jeden z najważniejszych krajów produkujących jakościowe wino. Ogromne przestrzenie, mało skażone powietrze i gleba, doskonały klimat i winiarze z długim doświadczeniem to recepta na sukces. Zdecydowana większość wina australijskich powstaje na południu kraju, gdzie klimat jest mniej gorący, bardziej śródziemnomorski. Roczniki są do siebie dość podobne, klimat jest względnie stały. Jednak wina się zmieniają, głównie dzięki decyzjom winiarzy, którzy bardzo aktywnie reagują na winiarskie mody. Kiedyś Australia słynęła z ciężkich, beczkowych win białych, ostatnia dekada to wyraźna zmiana na rzecz świeżych i lekkich win, które w beczkach nie dojrzewają. Takich przykładów adaptacji do rynku można by mnożyć, ale w praktyce chodzi o jedno, aby dać wino, którym można się cieszyć bez zbytnich ceregieli. Australijczycy to bardzo praktyczny naród.
Wina z Australii
Co wpływa na smak wina australijskiego
Tradycyjnie w Australii wina produkuje się z winogron pochodzących z różnych parceli, winnic, skupowanych od różnych winogrodników, którzy zazwyczaj mają umowy na wyłączność z jednym producentem. Wina z małych parceli, od malutkich producentów rzadko trafiają na eksport. A zatem decyzje winemakera mają największy wpływ na końcowy smak wina. Oczywiście mamy również wyraźny wpływ terroir na wina, ale nie jest to tak istotny element tożsamości jak w Burgundii czy Piemoncie. Przykładowo - jeśli w okolicy winnicy rosną eukaliptusy, to wina zazwyczaj objawiają aromaty miętowe. Jednak częściej niż o ziemi mówimy w Australii o ludziach robiących wino.
Jakie odmiany dominują w winach z tego regionu
Flagową odmianą tego kraju pozostaje shiraz, odmiana ta znalazła na antypodach swój drugi dom i daje tu fantastyczne efekty. Na drugim miejscu od zawsze pozostaje cabernet sauvignon. Wśród białych odmian zdecydowanie dominuje chardonnay, dziś głównie świeży, młody.
Aromaty win australijskich i z czym najlepiej je zestawić
W naszej ofercie znajdują się wina z regionu Barossa, z typowym klimatem śródziemnomorskim. Białe wina stąd są soczyste i aromatyczne, czerwone są pełne, owocowo- korzenne, nieprzesadnie beczkowe. Australijczycy nie są wybredni i łączenie ich win z jedzeniem jest spontaniczne i niezobowiązujące, a zatem „wszystkie chwyty dozwolone”.