Kraj
Kolor
Charakter
Cena
-
od
do
Promocja
Wina z Węgier – bogactwo smaków i aromatów z węgierskich winnic
Węgry to stosunkowo mały kraj, jednak znaczący dla kultury i tradycji wina. Przez wiele wieków uważano słodkie wina z Tokaju za najlepsze na świecie, przypisywano im moc odmładzania i uzdrawiania, nazywano nektarem bogów. Dziś słodkie wina nie są tak popularne na świecie, ale Węgry mają obecnie w ofercie każdy styl wina, od słodkich do wytrawnych, od białych do czerwonych. Lokalne odmiany winogron są podstawą tutejszej produkcji. Wśród białych dominuje furmint i harslevelu, wśród czerwonych kadarka i kekfrankos
Wina z Węgier
Dobre węgierskie wino czyli jakie?
Zazwyczaj wina z węgier nie są jednoszczepowe, są rzaczej mieszanką, która wyraźnie pokazuje terroir, z którego pochodzi. Ostatnie 20 lat to ogromna zmiana w mentalności i zdecydowany rozwój warsztatu lokalnych winiarzy, a co za tym idzie rosnąca jakość i unikatowość. Obok Tokaju, jednym z najpopularniejszych regionów pozostaje Eger, ze swoją flagową „byczą krwią”, ale też ze wspaniałym winami, w których użyto odmian międzynarodowych. Tutejsze wulkaniczne gleby sprzyjają powstawaniu win z głębokim, mineralnym charakterem, które świetnie się starzeją. Ciekawe są również wytrawne białe wina z Węgier, gdyż oparte o aromatyczne odmiany dają obfite i ciekawe bukiety zachowując orzeźwiający charakter.