
Cena
-
od
do
Rum – tropikalna podróż w każdym kieliszku
Rum jest destylowanym napojem alkoholowym, takim jak Whisky, ale zamiast z ziaren jest destylowany z melasy z trzciny cukrowej lub soku z trzciny cukrowej. Podobnie jak whisky, rum również dojrzewa w dębowych beczkach przez określony czas w celu leżakowania klarownego płynu uzyskanego po destylacji. Rum, popularny na Karaibach, Kubie i w innych krajach Ameryki, można podzielić na dwie kategorie - biały i ciemny. Istnieje również wiele rumów smakowych i korzennych (spiced), które są często używane do mieszania i przygotowywania koktajli na bazie rumu, które cieszą się ogromną popularnością. Rum jest często starzony w beczkach po bourbonie przez rok, a czasem nawet krócej. Ponieważ Rum jest zwykle produkowany w regionach o tropikalnym klimacie i dużej wilgotności, proces dojrzewania rumu jest przyspieszony i w przeciwieństwie do krajów produkujących whisky, w których panuje chłodniejsza pogoda, takich jak Szkocja i Irlandia, dojrzewa on szybciej. Czasami, zazwyczaj w regionie Karaibów, do rumu dodaje się przyprawy, takie jak cynamon, anyż gwiazdkowaty i goździki, aby uzyskać rum z przyprawami. Niektóre z najbardziej popularnych marek w przemyśle rumowym to Havana Club, Bacardi, Captain Morgan. Niemal każda marka rumu na świecie produkuje zarówno jasne, jak i ciemne rumy. Białe rumy mają zazwyczaj niższą zawartość alkoholu w porównaniu do ciemnych rumów i są bardziej popularne, jeśli chodzi o koktajle na bazie rumu, takie jak powszechny faworyt- mojito.
Wszyscy producenci i destylarnie rumu dostępni w ofercie Winestory:
- Destylarnia AE Dor
- Producent karaibskiego rumu Dictador
- Producent rumu Kraken
- Rumy z gorzelni Matusalem
- Producent Pure Global Imports