
Producent
-
2 Luc
-
Angelo Negro
-
Azienda Agricola Balducci
-
Azienda Agricola Montioni
-
Bel Colle
-
Binz+Bratt
-
Bodega Amalaya
-
Bodega Colome
-
Bodega Sottano
-
Bodegas Attis
-
Bodegas M. Gil Luque
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Nodus
-
Bodegas Romero
-
Bodegas Sumarroca
-
Bodegas Valcarlos
-
Bollinger
-
Brak
-
C’est pas la Mer à Boire
-
Ca di Rajo
-
Cambridge Porto
-
Casa Silva
-
Casal Branco
-
Castelsina
-
Centanni
-
Champagne Boizel
-
Champagne Charles Simon
-
Champagne Jackowiak-Rondeau
-
Chateau de la Rouliere
-
Chateau Haut Gleon
-
Chateau Kamnik - Skopje
-
Choya Umeshu Ltd.
-
Cielo e Terra
-
Clos de Lom
-
Cloudy Bay Vineyards
-
Colomba Bianca
-
Cortijo Trifillas
-
Cuvée Dissenay
-
Dom Perignon
-
Domaine Caves Desom
-
Domaine Saint-Remy
-
Domaine Vrignaud
-
Eleven
-
Enoport
-
Escala Humana
-
Esk Valley
-
Femar Vini
-
Fizzero
-
Glen Carlou
-
Hanepoot
-
Hauts de Montrouge
-
Icardi
-
Josep Masachs
-
Kornell Florian Brigl
-
Marani
-
Marisco Vineyards
-
Masottina
-
Michel Schneider
-
Moet & Chandon
-
Mon Frere
-
Monte del Frà
-
Nik Weis – St. Urbans-hof
-
One Winemaker
-
Ornella Molon
-
Pago de Carraovejas
-
Patrice Moreux
-
Peter Lehmann
-
Petreny
-
Podere Castorani
-
Prosper Maufoux
-
Proyecto Nakkal
-
Reserva De La Tierra
-
San Gregorio
-
San Martino Vini
-
Schloss Vollrads
-
Schmitt Sohne Wines
-
Scolari
-
Silverlake Vineyards
-
Simonsig
-
Tenuta di Bibbiano
-
Tenuta Sant' Antonio
-
Testalonga
-
Traverso
-
Varvaglione 1921
-
Veuve Clicquot
-
Vidal Estates
-
Vignobles Foncalieu
-
Villa Maria
-
Vinedos Marchigue
-
Weingut Dreissigacker
-
Weingut Franz & Christine Netzl
-
Weingut Neiss
-
Wine Man
-
Winestory
-
Winnica Adoria
-
Winnica Gotz
-
Winnica Koblevo
-
Winnica Silesian
-
Winnica Turnau
-
Winnica Wieliczka
-
Winnice Wzgórz Trzebnickich
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Białe wino z różnych regionów
Bezprecedensowy wzrost wiedzy na temat produkcji w ostatnich dekadach spowodował duży skok jakości win białych. Delikatna aromatyczność i zwiewny smak, czy ciężki, beczkowy charakter, długowieczność i oleistość - w każdym zakątku świata znajdziemy dziś białe wina, które bez względu na odległość pokonywaną do odbiorcy, zachowują jakość i smak. W Europie znajdziemy zarówno kupaże jak i wina jednoszczepowe, użyte odmiany zazwyczaj są lokalne, tradycyjne. Sauvignon blanc z Doliny Loary, chardonnay z Burgundii, albariño z Hiszpanii, riesling z Niemiec czy garganega z północy Włoch to tylko ułamek tego co oferują producenci Starego Kontynentu. Nowy Świat szczyci się precyzyjnym dopasowaniem typu odmiany do sadzonej winnicy, ciężar tradycji nie ogranicza kreatywności winiarzy. Jednak w doborze białych odmian od lat dominują chardonnay i sauvignon blanc, pozostałe szczepy winogron są zdecydowanie mniej powszechne. W ostatnich latach wyraźnie widać odwrót od długiego dojrzewania białych win w beczkach, producenci oferują więcej win świeżych o dużej ekspresji aromatycznej i raczej wytrawnym charakterze. Typowa dla białych win wysoka kwasowość jest wysoce pożądanym elementem smakowym łączącym wina i potrawy. Tradycyjne połączenia z owocami morza, rybami i małym drobiem nie straciły na aktualności, za to nierzadko możemy spotkać połączenia nawet z wołowiną o ile jest w orientalnym stylu. W Polsce, kraju słynącym z doskonałych zup, białe wina przydają się właśnie do tej pomijanej „sommeliersko” kategorii dań.

