Kraj
Charakter
Cena
-
od
do
Białe wino z różnych regionów
Bezprecedensowy wzrost wiedzy na temat produkcji w ostatnich dekadach spowodował duży skok jakości win białych. Delikatna aromatyczność i zwiewny smak, czy ciężki, beczkowy charakter, długowieczność i oleistość - w każdym zakątku świata znajdziemy dziś białe wina, które bez względu na odległość pokonywaną do odbiorcy, zachowują jakość i smak. W Europie znajdziemy zarówno kupaże jak i wina jednoszczepowe, użyte odmiany zazwyczaj są lokalne, tradycyjne. Sauvignon blanc z Doliny Loary, chardonnay z Burgundii, albariño z Hiszpanii, riesling z Niemiec czy garganega z północy Włoch to tylko ułamek tego co oferują producenci Starego Kontynentu. Nowy Świat szczyci się precyzyjnym dopasowaniem typu odmiany do sadzonej winnicy, ciężar tradycji nie ogranicza kreatywności winiarzy. Jednak w doborze białych odmian od lat dominują chardonnay i sauvignon blanc, pozostałe szczepy winogron są zdecydowanie mniej powszechne. W ostatnich latach wyraźnie widać odwrót od długiego dojrzewania białych win w beczkach, producenci oferują więcej win świeżych o dużej ekspresji aromatycznej i raczej wytrawnym charakterze. Typowa dla białych win wysoka kwasowość jest wysoce pożądanym elementem smakowym łączącym wina i potrawy. Tradycyjne połączenia z owocami morza, rybami i małym drobiem nie straciły na aktualności, za to nierzadko możemy spotkać połączenia nawet z wołowiną o ile jest w orientalnym stylu. W Polsce, kraju słynącym z doskonałych zup, białe wina przydają się właśnie do tej pomijanej „sommeliersko” kategorii dań.
45,00 zł