
Wina z Toskanii – odkryj klasyczne smaki i aromaty włoskiego regionu
Toskania jest regionem z długą i ważną tradycją produkcji wina. Dla wielu laików toskańskie Chianti jest synonimem włoskiego wina czerwonego,
a malownicze pagórki porośnięte winoroślą są znane ze zdjęć i własnych wizyt niemal każdemu miłośnikowi wina na świecie. Region słynie przede wszystkim z win czerwonych, zarówno tradycyjnych- jak królewskie Brunello czy Chianti Classico, jak i nowoczesnych, zrywających z utartymi schematami, określanymi jako „supertoskany”. Chianti i Chianti Classico to serce tego regionu, a miasteczko Brunello jest jego największym klejnotem. Dookoła tych apelacji znajdziemy winnice, które od setek lat produkują wyważone, szlachetne wina białe z odmiany trebbiano oraz czerwone, z odmiany sangiovese. Nazwa tej ostatniej tłumaczona jest jako „krew Jowisza”, co podkreśla swoistą krwistość tego szczepu, a co za tym idzie naturalne powinowactwo do dań mięsnych. Warto pamiętać, że sangiovese może dawać zarówno młode, dość lekkie wina o zapachu wiśni,
np. podstawowe Chianti czy Toscana Rosso jak i ciężkie, złożone i długo leżakowane w dębowych beczkach wina, które dopiero po wielu latach
w piwnicy osiągają dojrzałość jak chociażby Brunello.
Toskania