Caiarossa Toscana Pergolaia 2016
Opis
Caiarossa powstała w 1998 roku na zboczach Riparbella, 100 hektarowej posiadłości należącej przez stulecia do rodziny De Medici.
Dominuje tu podejście biodynamiczne, oprócz winnic na 100 hektarach znajdziemy również 34 hektary lasów, 20 hektarów łąk kwietnych i 6 hektarów drzewek oliwnych. Biodynamika ma na celu wspieranie i pielęgnowanie całego ekosystemu w celu zapewnienia maksymalnej żywotności gleby, winorośli oraz zwierząt i owadów. Wszystkie procesy w winnicy są zgodne ze staranną obserwacją rytmów natury, w tym cyklu księżycowego i kalendarza biodynamicznego.
Dziś obsadzone jest 40 hektarów winnic, na które składają się trzy główne: oryginalna Podere Serra all’Olio w Caiarossie, Le Lame, która jest najbardziej wysuniętą na południe częścią, oraz rozległa działka na zboczach Monte di Nocola, znana jako Nocolino.
Pergolaia 2016 to blend zdominowany przez Sangiovese (ok. 85%), z dodatkiem szczepów takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, które wzbogacają strukturę i nadają winu większą głębię.
Pergolaia znalazła się na pozycji 20 na liście Top 100 Wine Spectator 2020.
Wine Spectator: 94/100
Robert Parker: 92/100
J. Suckling: 92/100
Dane techniczne
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | Toscana |
Rocznik | 2016 |
Kolor | czerwone |
Szczep | 85% sangiovese, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc |
Klasyfikacja | Super Tuscan |
Styl | wytrawne |
Charakter | spokojne |
Opinie o produkcie (0)