
Producent
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Wina Polskie
Polskie winiarstwo rozwija się prężnie, jakość wzrasta, popyt również, a co roku powstają nowe winnice, których obecnie mamy już oficjalnie ponad 350 w całym kraju! Globalne ocieplenie jest korzystne dla Polski pod względem enologicznym, wiele siedlisk jest dziewiczych dla winorośli, stąd trudno wskazać wyraźnego lidera wśród regionów, raczej widać talenty winemakerów - to od nich zależy najbardziej smak i jakość produkowanego wina.
Czy picie polskich win to już moda?
Polskie wina jakościowe nie są już ewenementem, czy kuriozum, są stałym elementem oferty winiarskiej niemal każdego sklepu i restauracji z polską kuchnią. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych producentów od lat pozostaje winnica Turnau spod Szczecina, jednak winnice takie jak Silesian i Wzgórza Trzebnickie z Dolnego Śląska, czy Winnica Wieliczka spod Krakowa nie zostają w tyle i tworzą wina, które zachwycają miłośników win z charakterem.
Jakie polskie wina polecamy „w ciemno”
Polskie winiarstwo jest wciąż stosunkowo młode i trudno przewidzieć co będzie flagowym produktem z naszego kraju za 50 lat, ale obecnie wydaje się, że odmiana solaris daje u nas wyśmienite efekty w postaci aromatycznych win białych o umiarkowanej wytrawności. Pinot noir powoli aklimatyzuje się w naszych stronach ale już dziś smakuje bardzo obiecująco. Warto również próbować win specyficznych - musujących, pomarańczowych, czy słodkich z późnych zbiorów.
Do jakich dań pasują polskie wina
Póki co białe wina w naszym klimacie udają się lepiej, zatem dania, które takich win wymagają będą najłatwiejsze do parowania. Różnorodne odmiany hodowane w Polsce w połączeniu z różnymi poziomami cukru resztkowego dają sporo możliwości foodpairingu.