
Producent
-
2 Luc
-
Angelo Negro
-
Antinori
-
Azienda Agricola Montioni
-
Bel Colle
-
Binz+Bratt
-
Bodega Amalaya
-
Bodega Colome
-
Bodega Sottano
-
Bodegas Antonio Candela
-
Bodegas Attis
-
Bodegas M. Gil Luque
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Nodus
-
Bodegas Romero
-
Bodegas Sumarroca
-
Bodegas Valcarlos
-
Bodegas Valdemar
-
Bodegas Valderivero
-
Bollinger
-
Brak
-
Ca di Rajo
-
Campo de Arriba
-
Casa Silva
-
Casal Branco
-
Castelsina
-
Cellier Des Princes
-
Centanni
-
Champagne Boizel
-
Champagne Charles Simon
-
Champagne Jackowiak-Rondeau
-
Chateau de la Rouliere
-
Chateau Haut Gleon
-
Chateau Kamnik - Skopje
-
Cielo e Terra
-
Clos de Lom
-
Clos du Joncuas
-
Cloudy Bay Vineyards
-
Cofama
-
Colomba Bianca
-
Cortijo Trifillas
-
Cuvée Dissenay
-
Dom Perignon
-
Domaine J. Boulon
-
Domaine Passy le Clou
-
Domaine Saint-Remy
-
Domaine Vrignaud
-
Eleven
-
Enoport
-
Escala Humana
-
Esk Valley
-
Fattoria Del Colle - Donatella Cinelli Colombini
-
Femar Vini
-
Finca la Emperatriz
-
Gaja
-
Glen Carlou
-
Grifoll Declara
-
Icardi
-
Josep Masachs
-
Kaiken
-
Kornell Florian Brigl
-
Marani
-
Marisco Vineyards
-
Masottina
-
Michel Schneider
-
Moet & Chandon
-
Mon Frere
-
Monte del Frà
-
Nik Weis – St. Urbans-hof
-
One Winemaker
-
Ornella Molon
-
Pago de Carraovejas
-
Patrice Moreux
-
Peter Lehmann
-
Petreny
-
Podere Castorani
-
Prosper Maufoux
-
Proyecto Nakkal
-
Pyren Vineyards
-
Quinta de la Quietud
-
Reserva De La Tierra
-
San Gregorio
-
San Martino Vini
-
Schloss Vollrads
-
Schmitt Sohne Wines
-
Silverlake Vineyards
-
Simonsig
-
Tenuta di Bibbiano
-
Tenuta Sant' Antonio
-
Testalonga
-
Traverso
-
Varvaglione 1921
-
Vega Sicilia
-
Veuve Clicquot
-
Vidal Estates
-
Vignobles Foncalieu
-
Villa Maria
-
Vinedos Marchigue
-
Weingut Dreissigacker
-
Weingut Franz & Christine Netzl
-
Weingut Neiss
-
Wine Man
-
Winestory
-
Winnica Adoria
-
Winnica Kazimierskie Wzgórza
-
Winnica Koblevo
-
Winnica Silesian
-
Winnica Turnau
-
Winnica Wieliczka
-
Winnice Wzgórz Trzebnickich
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Wino wytrawne białe, czerwone
Zdecydowanie największy wpływ na świat wina jakościowego miały dwa regiony francuskie - Bordeaux i Burgundia. W obu regionach powstają głównie wina wytrawne. Taki rodzaj wina jest też najbardziej użyteczny do łączenia z jedzeniem, co widać w restauracyjnych kartach win.
Bordeaux to ojczyzna odmian cabernet sauvignon i merlot, w Burgundii narodził się pinot noir. Te trzy odmiany pozostają najbardziej rozpowszechnionymi w winnicach na świecie.
Białe wytrawne wino i jego popularne szczepy
Najpopularniejsze białe odmiany na świecie to chardonnay i sauvignon blanc. Wyraźna większość win z tych odmian jest wytrawna. W przypadku białych win wytrawność oznacza brak odczuwalnej słodyczy, jednak „słodkość” bukietu w winie może wyraźnie wpływać na odczucie wytrawności. Świetnym przykładem będzie tu właśnie sauvignon blanc, którego egzotyczna aromatyczność skutecznie maskuje brak cukru resztkowego.
Do czego podawać wino wytrawne
Najczęściej wytrawność kojarzona jest w winie z kwaśnością, goryczą i/lub tanicznością. Warto pamiętać proste skojarzenia smaków podstawowych, które się uzupełniają. Do kwaśności wina parujemy kwaśność i/lub słoność dania, do goryczy wina parujemy ziołowe akcenty jedzenia. Taniny, czyli odczucie suchości w winie czerwonym to swego rodzaju tarka na naszym podniebieniu, która pomaga rozdrabniać głównie mięso w daniu.

49,00 zł

49,00 zł

49,00 zł

175,00 zł

77,00 zł