Darmowa dostawa od 300 zł  | wysyłka 24h

Wina bezalkoholowe – bogaty wybór win bez alkoholu dla każdego

Stosunkowo nowa kategoria wina, która nie ma jednoznacznej, powszechnie przyjętej definicji. Zazwyczaj wina naturalne to produkty rolnictwa zrównoważonego, nieinterwencyjnego, które jak najwięcej zostawia "w rękach Natury". Najczęściej wina takie są niefiltrowane, przechodzą spontaniczną fermentację na dzikich drożdżach, nierzadko stosowane są niekonwencjonalne naczynia do produkcji win jak betonowe jajka lub ceramiczne amfory.

Powstanie wina bezalkoholowego

Obecnie stosowane są trzy metody usuwania alkoholu z wina. W destylacji próżniowej alkohol i inne substancje lotne są usuwane w stosunkowo niskiej temperaturze (25°C-30°C), a substancje aromatyczne są następnie ponownie dodawane. Kolumny z wirującymi stożkami działają podobne, ale polegają na wielokrotnym odparowywaniu i skraplaniu w niskiej temperaturze przy użyciu odwróconych stożków i sił odśrodkowych. Są one szybkie i bardzo wydajne w oddzielaniu elementów składowych, które następnie są ponownie mieszane ze sobą. Obie te metody wykorzystują drogie urządzenia. Bardziej przystępne cenowo są zestawy do odwróconej osmozy, wyrafinowanego systemu filtracji o przepływie krzyżowym, który oddziela elementy składowe w oparciu o różne rozmiary cząsteczek przed zmieszaniem ich z powrotem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl