Kolor
Charakter
Cena
-
od
do
Promocja
Wino bezalkoholowe białe, czerwone i musujące
Wina bezalkoholowe zyskują popularność, stały się sensowną alternatywą gdy nie chcemy lub nie możemy sobie pozwolić na alkohol w organizmie. Rosnące zainteresowanie klientów jest również bodźcem dla producentów, aby rozwijać tę kategorię w swojej ofercie, zarówno poprzez podwyższanie jakości jak i różnorodność. Mamy dziś łatwo dostępne wina wytrawne i słodkie, białe i czerwone, spokojne i musujące, które nie zawierają alkoholu.
Powstanie wina bezalkoholowego
Obecnie stosowane są trzy metody usuwania alkoholu z wina. W destylacji próżniowej alkohol i inne substancje lotne są usuwane w stosunkowo niskiej temperaturze (25°C-30°C), a substancje aromatyczne są następnie ponownie dodawane. Kolumny z wirującymi stożkami działają podobne, ale polegają na wielokrotnym odparowywaniu i skraplaniu w niskiej temperaturze przy użyciu odwróconych stożków i sił odśrodkowych. Są one szybkie i bardzo wydajne w oddzielaniu elementów składowych, które następnie są ponownie mieszane ze sobą. Obie te metody wykorzystują drogie urządzenia. Bardziej przystępne cenowo są zestawy do odwróconej osmozy, wyrafinowanego systemu filtracji o przepływie krzyżowym, który oddziela elementy składowe w oparciu o różne rozmiary cząsteczek przed zmieszaniem ich z powrotem.
Bezalkoholowe