
Producent
-
Bacardi Martini
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Nodus
-
Bodegas Romero
-
Bodegas Sumarroca
-
Champagne Boizel
-
Champagne Jackowiak-Rondeau
-
Chateau de la Rouliere
-
Clos de Lom
-
Dom Perignon
-
Enoport
-
Femar Vini
-
Fizzero
-
Moet & Chandon
-
Monte del Frà
-
Ornella Molon
-
Podere Castorani
-
San Martino Vini
-
Tenuta Sant' Antonio
-
Varvaglione 1921
-
Veuve Clicquot
-
Vignobles Foncalieu
-
Winnica Adoria
-
Winnica Turnau
-
Winnica Wieliczka
-
Winnice Wzgórz Trzebnickich
Kraj
Kolor
Cena
-
od
do

Różowe wino
Wina różowe powstają z czerwonych winogron, w podobny sposób jak wina czerwone. Różnica polega na tym jak długo skórki winogron pozostawimy do maceracji - jeśli dzień, dwa- powstaje wino różowe, jeśli kilkanaście dni- powstanie wino czerwone. Bardzo rzadko różowe wina robi się mieszając wino białe z odrobiną czerwonego. W ostatniej dekadzie ta kategoria win osiągnęła ogromną dynamikę wzrostu. Wina różowe są modne, pijemy je zarówno jako alternatywę do win białych kiedy szukamy orzeźwienia, jak i stanowią świetne pole do popisu przy połączeniach z jedzeniem. Krewetki i wytrawny róż to nowy klasyk!
Wino różowe w wersji z bąbelkami
Różowe szampany stają się zdecydowanie bardziej popularne w ostatnich latach, co wyraźnie widać w statystkach sprzedaży win z tego regionu. Różowe Prosecco jest najnowszym, dopuszczonym przez prawo, wariantem tego popularnego wina.
Wino różowe - charakterystyka
Wciąż pokutuje przeświadczenie, że różowe wina są pełne cukierkowej słodyczy. I choć w supermarketach możemy spotkać dużo win w tym stylu, to na półkach sklepów specjalistycznych i w restauracjach zdecydowana większość różu jest wytrawna. Możemy spotkać zarówno blade, bardzo wytrawne wina, które w słabszym oświetleniu trudno odróżnić od win białych, jak i nasycone kolorem, cięższe w smaku i fakturze wina, które zadowolą tych, którzy na co dzień wybierają tylko wina czerwone. Spektakularny rozwój tej kategorii daje duże pole do popisu winiarzom, którzy coraz odważniej kreują swoje różowe wina.