Caiarossa Toscana 2019
Opis
Caiarossa powstała w 1998 roku na zboczach Riparbella, 100 hektarowej posiadłości należącej przez stulecia do rodziny De Medici.
Dominuje tu podejście biodynamiczne, oprócz winnic na 100 hektarach znajdziemy również 34 hektary lasów, 20 hektarów łąk kwietnych i 6 hektarów drzewek oliwnych. Biodynamika ma na celu wspieranie i pielęgnowanie całego ekosystemu w celu zapewnienia maksymalnej żywotności gleby, winorośli oraz zwierząt i owadów. Wszystkie procesy w winnicy są zgodne ze staranną obserwacją rytmów natury, w tym cyklu księżycowego i kalendarza biodynamicznego.
Dziś obsadzone jest 40 hektarów winnic, na które składają się trzy główne: oryginalna Podere Serra all’Olio w Caiarossie, Le Lame, która jest najbardziej wysuniętą na południe częścią, oraz rozległa działka na zboczach Monte di Nocola, znana jako Nocolino.
Wino powstało z kupażu Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah i Alicante.
Robert Parker: 95/100
J. Suckling: 96/100
Dane techniczne
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | Toscana |
Rocznik | 2019 |
Kolor | czerwone |
Szczep | cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, petit verdot, sangiovese, syrah, alicante |
Klasyfikacja | Super Tuscan |
Styl | wytrawne |
Charakter | spokojne |
Opinie o produkcie (0)