Przejdź do głównej treści
Darmowa dostawa do punktu odbioru | Dostawa w 48h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kalendarz degustacji               NoLo               Nowości               Świąteczne zestawy upominkowe                Winnice               Promocje

Whisky

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Whisky

Wybrane

Wyczyść

Cena

Whisky

Whisky szkocka, irlandzka, bourbon, japońska 

Wszystkie whisky to destylowany i leżakowany w beczkach spirytus wytwarzany ze sfermentowanego ziarna. Najczęściej używane ziarna to kukurydza, jęczmień, żyto i pszenica, z których każde ma swój własny, niepowtarzalny profil smakowy. Bourbon i Scotch mają szczególne wymagania co do rodzaju użytego zboża. Szkocka whiskey jest produkowana z jednego rodzaju ziarna, zazwyczaj jęczmienia, podczas gdy bourbon jest produkowany w co najmniej 51% z kukurydzy, do której dodaje się inne ziarna, aby whiskey była słodsza lub pikantniejsza.

Lista produktów

Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
Cena 165,00 zł
Cena 189,00 zł
Cena 169,00 zł
Cena 169,00 zł
Cena 269,00 zł
Cena 219,00 zł
Cena 199,00 zł
Cena 279,00 zł
Cena 599,00 zł
Cena 459,00 zł
Cena 389,00 zł
Cena 429,00 zł
Cena 449,00 zł
Cena 399,00 zł
Cena 339,00 zł
Cena 319,00 zł
Cena 899,00 zł
Cena 429,00 zł
Cena 179,00 zł
Cena 129,00 zł
Cena 249,00 zł
Cena 349,00 zł
Cena 429,00 zł
Cena 379,00 zł
Produkty: 67

Malty – co oznacza ta nomenklatura

Single Malt Scotch to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji i odnosi się do procesu, w którym rodzaj ziarna, jęczmień, przechodzi proces słodowania, proces fermentacji, destylacji i dojrzewania w beczkach w jednej destylarni. Poszczególne beczki mogą być mieszane
i blendowane. Proces ten musi być dokładnie przeprowadzony, aby alkohol mógł zostać oznaczony jako Single Malt Scotch lub Single Malt Whisky.

Najważniejsze kraje i ich wpływ na światową produkcję whisky

Ojczyzną whisky jest Wielka Brytania, w szczególności Szkocja i Irlandia. Szkockie destylaty cieszą się największym powodzeniem wśród koneserów i kolekcjonerów. Irlandzkie wersje zazwyczaj mają wyraźnie łagodniejszy charakter i są „łatwiejsze”. Amerykański bourbon z racji innego surowca i cieplejszego klimatu dojrzewania ma słodszy i bardziej maślany bukiet. Ciekawą alternatywą dla klasyków jest whisky japońska, tworzona na najwyższym poziomie, typowym dla tego kraju oraz oferta destylarni z Indii, gdzie tradycja kolonialna jest podstawą jakości produkcji.