Marchesi Antinori Solaia 2013
Opis
Solaia to winnica z ekspozycją południowo-zachodnią, położona na wysokości 350-400 metrów nad poziomem morza i z kamienistą glebą z „alberese” (twardego wapienia) i „galestro” (łuszczącej się gliny wapiennej). Winorośl znajduje się w posiadłości Tignanello.
Rodzina Antinori wyprodukowała to wino po raz pierwszy w roku 1978, a początkowa mieszanka składała się w 80% z Cabernet Sauvignon i w 20% z Cabernet Franc, formuła powtórzona również w 1979 roku. W kolejnych latach wprowadzono 20% Sangiovese, a także dokonano pewnych korekt w relacjach między Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, aż do ustalenia obecnej mieszanki. Wina Solaia produkowane są wyłącznie w wyjątkowych rocznikach.
Poszczególne szczepy są fermentowane i dojrzewają osobno przez 18 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu, dopiero po ich ułożeniu, powstaje finałowy kupaż.
Robert Parker: 97+/100
James Suckling: 97/100
Dane techniczne
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | Tocana |
Rocznik | 2013 |
Kolor | czerwone |
Szczep | cabernet sauvignon, cabernet franc, sangiovee |
Beczka | 18 miesięcy |
Styl | wytrawne |
Charakter | spokojne |
Opinie o produkcie (0)