Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
Produkt dnia
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
49,90 zł
szt.
Clos de Nit Joven
Clos de Nit Joven
35,00 zł
szt.

Rum Zacapa 23 YO 1,0L

Dostępność: brak towaru
Cena: 359,00 zł 359.00
ilość szt.
Zyskujesz 17 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -

Opis

Rum Zacapa po raz pierwszy został zabutelkowany na stulecie miasta, od którego wziął swoją nazwę, w roku 1976. Od tamtego czasu systematycznie zwiększał się krąg jego odbiorców, aż do chwili, gdy około 15 lat temu opuścił granice Gwatemali i stał się jej ambasadorem na całym Świecie. Produkowany jest ze zredukowanego do konsystencji miodu, soku z trzciny cukrowej, tzw. „virgin sugar cane honey”. Zbiory trzciny przeprowadzane podczas „zefry” (okres suchy trwający tu od listopada do kwietnia), procesy: redukcji, fermentacji przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów i destylacji odbywają się na południowym wybrzeżu, następnie bezbarwny alkohol jest transportowany do „domu ponad chmurami” – położonego w Kordylierach miasta Quetzaltenango, tutaj na wysokości 2300 m. n.p.m. w znacznie chłodniejszym i uboższym w tlen środowisku przebiega spowolniony proces starzenia trunku. Odbywa się to w wyjątkowym, zaadoptowanym od procesu „solera” systemie, stworzonym specjalnie do produkcji rumu Zacapa. Rum Zacapa 23 Y.O. dojrzewa kolejno w beczkach z białego dębu amerykańskiego, służących wcześniej do przechowywania whisky, opalanych beczkach z tegoż dębu, baryłkach po hiszpańskim Sherry Oloroso, a następnie w beczkach po winie z winnicy Pedro Ximeneza z Hiszpanii. Po spędzeniu od 6 do 23 lat w Quetzaltenango, trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, miasta Mixco w celu zabutelkowania, tutaj też na butelkę trafia opaska „petate” – wyplatana z liści trzciny cukrowej przez mieszkańców trzech lokalnych gmin, symbolizuje ona filozofię Majów o jedności i komplementarności Wszechświata. Nad wszystkimi etapami produkcji czuwa tu Pani Lorena Vasquez, pochodząca z Nikaragui, mistrzyni gorzelnicza, która z Zacapą romansuje już od blisko 30 lat.

Zacnie wyglądająca butelka, przepasana „petate”, skrywa w sobie ciemno bursztynowy trunek o niespotykanej wręcz wśród rumów złożoności. W nosie wibrują nuty wanilii, karmelu, suszonych owoców, bananów, ananasów, dębu, rodzynek i opalanego drewna, ponadto wytrenowany nos wychwyci kakao, morele, śliwki i syrop cukrowy. W bukiecie, według specjalistów można zidentyfikować blisko dwadzieścia różnych niuansów zapachowych. Podczas próbowania Rumu Zacapa 23 jest równie bogato. Spektakl rozpoczyna się od cynamonu, gałki muszkatołowej, migdałów, goździków i wanilii, dalej jest tylko lepiej i więcej, pora na karmel, kawę, podwędzane śliwki, imbir i morele, aż po smaczki identyfikowane ze skórą i podobnie jak przy „nosie” elementy dymne, zakończone wysładzającymi niuansami karmelu. Iście kosmiczna mieszanka, stworzona w miejscu, w którym powstawały największe, niewytłumaczalne dotąd osiągnięcia protoplastów Gwatemalczyków – wielkich i tajemniczych Indian Majów.

Tak bogatego trunku nie trzeba już niczym poprawiać, ani niczego do niego dodawać i pomimo, że producenci podpowiadają do jakiego rodzaju koktajlu można Zacapy 23 Y.O. używać, to zdecydowanie najgoręcej zalecane jest delektować się tym rumem „saute”, no może z ewentualną solidną bryłką lodu.

Zawartość alkoholu: 40%

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl