Darmowa dostawa do punktu odbioru | Dostawa w 24h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Promocje        NoLo            Nowości            Zestawy upominkowe            Winnice            Grand Cru - wielkie wina w niskich cenach

Wytrawne

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Wytrawne

Wybrane

Wyczyść

Cena

Kraj

3
12
15
28
92
4
87
16
14
4
1
18
21
6
158
Więcej opcji (3)

Kolor

220
269
26
7

Styl

517
4
1

Charakter

64
458

Wytrawne

Produkty: 522

Wina wytrawne – bogaty wybór najlepszych wytrawnych win z różnych regionów

Zdecydowanie największy wpływ na świat wina jakościowego miały dwa regiony francuskie - Bordeaux i Burgundia. W obu regionach powstają głównie wina wytrawne. Taki rodzaj wina jest też najbardziej użyteczny do łączenia z jedzeniem, co widać w restauracyjnych kartach win.
Bordeaux to ojczyzna odmian cabernet sauvignon i merlot, w Burgundii narodził się pinot noir. Te trzy odmiany pozostają najbardziej rozpowszechnionymi w winnicach na świecie.

 

Lista produktów

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
Cena 67,00 zł
Cena 69,00 zł
Cena 69,00 zł
Cena 287,00 zł
Cena 415,00 zł
Cena 85,00 zł
Cena 89,00 zł
Cena 165,00 zł
Cena 47,00 zł
Cena 119,00 zł
Cena 59,00 zł
Cena 85,00 zł
Cena 69,00 zł
Cena 225,00 zł
Cena 117,00 zł
Cena 85,00 zł
Cena 59,00 zł
Cena 65,00 zł
Cena 45,00 zł
Cena 65,00 zł
Cena 59,00 zł
Cena 599,00 zł
Cena 499,00 zł
Cena 279,00 zł
Produkty: 522

Białe wytrawne wino i jego popularne szczepy

Najpopularniejsze białe odmiany na świecie to chardonnay i sauvignon blanc. Wyraźna większość win z tych odmian jest wytrawna. W przypadku białych win wytrawność oznacza brak odczuwalnej słodyczy, jednak „słodkość” bukietu w winie może wyraźnie wpływać na odczucie wytrawności. Świetnym przykładem będzie tu właśnie sauvignon blanc, którego egzotyczna aromatyczność skutecznie maskuje brak cukru resztkowego.

Do czego podawać wino wytrawne

Najczęściej wytrawność kojarzona jest w winie z kwaśnością, goryczą i/lub tanicznością. Warto pamiętać proste skojarzenia smaków podstawowych, które się uzupełniają. Do kwaśności wina parujemy kwaśność i/lub słoność dania, do goryczy wina parujemy ziołowe akcenty jedzenia. Taniny, czyli odczucie suchości w winie czerwonym to swego rodzaju tarka na naszym podniebieniu, która pomaga rozdrabniać głównie mięso w daniu.