Wina z Winnicy Enebral
Hiszpański producent win Enebral, w swojej produkcji wykorzystuje winorośle Tinta de Toro.
Tinta de Toro to hiszpańska odmiana winorośli uprawiana w regionie Toro. Jego początki sięgają czasów rzymskich około II wieku p.n.e. Po pladze filoksere, w XIX wieku hiszpańskie winnice zostały ponownie przekształcone. Jednak Tinta de Toro zdołała przeżyć tę chorobę, a dziś istnieją winorośle mające ponad 150 lat. Jest to winogrono mocne i odporne na zimowy lód, wcześnie dojrzewające, silnie działające, o zwartych gronach, średniej wielkości, z ziarnami koloru czarno-niebieskawego. Surowy klimat oraz suche i kamieniste gleby nadają winogronom szczególnej siły i elegancji. Ciekawostką jest, że wino zrobione z Tinta de Toro było napojem wybranym na wyprawę Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Fray Diego de Deza, pochodzący z Toro i prywatny spowiednik Elżbiety Królowej (Isabel la Catolica), wiedział o właściwościach tego wina (mocna zawartość alkoholu i duża trwałość) i wybrał je na wyprawę Kolumba do „Indies”. W rzeczywistości, ze względu na dużą ilość czerwonego wina, jeden ze statków został nazwany „La Pinta”, ponieważ piwnice statku były pełne tego czerwonego wina.
Poznaj całą ofertę hiszpańskiego wina dostępną w Winestory >>