Przejdź do głównej treści
Darmowa dostawa do punktu odbioru | Dostawa w 48h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kalendarz degustacji               NoLo               Nowości               Świąteczne zestawy upominkowe                Winnice               Promocje

Czerwone

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Czerwone

Wybrane

Wyczyść

Cena

Kraj

2
10
11
18
29
10
52
3
3
2
1
2
26
14
5
Więcej opcji (4)

Kolor

315

Styl

275
16
18
6

Charakter

3
312

Czerwone

Wina czerwone – bogaty wybór najlepszych czerwonych win z różnych regionów

Aby powstało czerwone wino winogrona muszą mieć czerwoną skórkę, natomiast wnętrze owocu prawie zawsze nie ma koloru. Rozgniecione winogrona zostawiamy na kilkanaście dni w soku i następuje maceracja, czyli ekstrakcja pigmentu, aromatów i tanin ze skórek, pestek i czasami szypułek. Wśród czerwonych odmian prym na świecie wiodą winogrona, których ojczyzną jest Francja - cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, malbec, carmenere. Tych sześć szczepów odpowiada za większość światowej produkcji czerwonego wina. Oczywiście każde z tych winogron ma swój profil smakowy, jednak miejsce pochodzenia, czas powstania, a przede wszystkim decyzje winiarza, wpływają ogromnie na końcowy smak wina.

 

Lista produktów

Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
Cena 639,00 zł
Cena 367,00 zł
Cena 77,00 zł
Cena 75,00 zł
Cena 179,00 zł
Cena 77,00 zł
Cena 99,00 zł
Cena 319,00 zł
Cena 109,00 zł
Cena 639,00 zł
Cena 335,00 zł
Cena 99,00 zł
Cena 75,00 zł
Cena 49,00 zł
Cena 98,00 zł
Cena 199,00 zł
Cena 65,00 zł
Cena 1 599,00 zł
Cena 89,00 zł
Cena 479,00 zł
Bestseller
Wino czerwone wytrawne Muga Reserva o pojemności 0,75 litra

Muga Reserva

Cena 149,00 zł
Cena 79,00 zł
Cena 319,00 zł
Cena 245,00 zł
Produkty: 315

Czerwone wino i jego nuty smakowe

Wino czerwone ma często wyraźnie owocowe nuty aromatyczne, najczęściej wyczuwamy zapachy ciemnych owoców, zarówno czerwonych (wiśnie, maliny, truskawki itd.) jak i fioletowo- niebieskich (czarne porzeczki, śliwki, jagody itp.). Oprócz owoców ważnym elementem smaku są taniny, zwane też garbnikami, czyli związki organiczne, które dają wrażenie suchości w ustach. Im więcej tanin, tym wino ma większy potencjał dojrzewania, ale też daje większe odczucie wytrawności. Metody produkcji wyraźnie wpływają na końcowy smak czerwonego wina, najbardziej typowym zabiegiem jest dojrzewanie w beczkach dębowych. Im dłuższe dojrzewanie tym możemy spodziewać się mniej nut owocowych, a więcej korzennych.

 Wino czerwone, a zdrowie

Chociaż czerwone wino z pewnością nie jest panaceum na choroby, to jednak spożycie kieliszka, a nawet dwóch podczas posiłku wpływa korzystnie na nasze samopoczucie oraz trawienie. Jeśli wino jest odpowiednio dobrane do jedzenia to podwyższa to pozytywne wrażenia i dzięki poprawie naszego nastroju wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Ilość kalorii w winie zależy od zawartości alkoholu i cukru. Jeśli skrupulatnie liczymy kalorie, warto wybierać wina wytrawne o mniejszym poziomie alkoholu.