
Whisky z destylarni Ardbeg
Historia wytwarzania Ardbeg’a na słynącej z czystych jezior i odwiecznych torfowisk wyspie Islay sięga 1815 roku, gdy John MacDougall, potomek jednego z legendarnych szkockich klanów, uzyskał licencję i otworzył destylarnię na swej ziemi na południowym brzegu Islay, kamienistej, chłostanej morskimi wiatrami wyspy u zachodniego wybrzeża Szkocji. Nielegalnie destylowano tu przynajmniej od 1794 roku.
Ardbeg destyluje wyłącznie whisky single malt – zgodnie z rygorystycznymi regułami tworzone w jednej destylarni i wyłącznie z jęczmiennego słodu, przy użyciu tradycyjnych aparatów destylacyjnych (alembików), a następnie dojrzewające wiele lat w specjalnie selekcjonowanych dębowych beczkach.
Charakterystyka whisky Ardbeg
Ardbeg zawdzięcza charakterystyczny, wybitnie torfowo-dymny smak i aromat procesowi suszenia słodu w gorącym powietrzu znad spalanego torfu, jak również wodzie z krystalicznie czystego jeziora Uigeadail, przesyconej związkami mineralnymi wypłukanymi z prastarych torfowisk. Efektem jest zaskakujące połączenie torfowości i dymności z krągłą słodyczą nut kwiatowych i owocowych.
Poznaj całą ofertę szkockiej whisky dostępną w Winestory>>
Znaleziono produktów: 4