Darmowa dostawa od 300 zł  | wysyłka 24h

Wina z Winnicy Bodegas Romero

Były to lata 40-te, lata powojenne, trudne lata, kiedy bracia Romero Candelario prowadzili duży majątek liczący około 100 hektarów różnych upraw. Na terenie posiadłości znajdował się duży folwark z małą winiarnią, która miała dostarczać wino do pobliskich wsi.

W 1951 roku Leandro Romero postanowił przenieść się do wioski El Raposo i rozpocząć działalność na własną rękę. W tych trudnych latach Leandro postanowił rozpocząć budowę małej winnicy o pojemności około 30 000 litrów, aby produkować wino, które będzie serwował w swoim barze w El Raposo, ale nie było to łatwe, ponieważ nie miał na to pieniędzy. Leandro był jednak człowiekiem miłym i serdecznym, miał bardzo dobrych przyjaciół, którzy pożyczyli mu pieniądze i umożliwili wybudowanie budynku, w którym mieściły się pierwsze zbiorniki. Dzięki temu Leandro wyprodukował swój pierwszy rocznik w 1954 roku. Jego pierwsze wina były sprzedawane wyłącznie w jego barze, ale jakość win i jego dobra praca sprawiły, że wina El Raposo stały się bardzo znane, a popyt zrósł, więc Leandro nie miał innego wyboru, jak tylko rozszerzyć działalność. I nie mając prawie żadnej infrastruktury, udało mu się wyprodukować nawet 120 tys. litrów.

Jego syn, Juan, kontynuuje tradycję i jakość win. Popyt wciąż rósł i w 1975 roku zbudował nową winiarnię z najnowszą technologią w tym czasie. Dzięki temu moce produkcyjne winiarni wzrosły do 250 000 litrów, które firma obecnie sprzedaje.

Dziś bodega nadal jest w rękach naszej rodziny, stanowiąc małe rodzinne przedsiębiorstwo.

Podobnie jak jej założyciel, naszym jedynym celem jest uzyskanie najlepszego produktu, przy czym jakość naszych win zawsze stoi ponad wszystkim. Z tego powodu nasza własna produkcja jest ograniczona, ponieważ wierzymy, że tylko w ten sposób będziemy mogli maksymalnie kontrolować jakość naszych win.

Jesteśmy dumni z posiadania jednej z najbardziej tradycyjnych rodzinnych winnic w naszym regionie, sklasyfikowanej jako jedna z najważniejszych ze względu na wzorową pracę jej zespołu oraz prestiż i jakość jej win. W żaden sposób nie dążymy do umasowienia naszych win i zdecydowanie stawiamy na utrzymanie naszej tradycji.

W przeciwieństwie do agresywnych kampanii reklamowych, które inne winiarnie prowadzą w celu wprowadzenia swoich produktów na rynek, w Bodegas Romero ograniczamy się do inwestowania naszych zysków w ulepszanie i badania w celu zwiększenia jakości naszych produktów.

Nasz zapał do jakości doprowadził nas w ostatnich latach do poważnych inwestycji w technologię i do wyczerpującej kontroli naszych winnic, ponieważ wierzymy, że wielkie wino rodzi się w winnicy. To, wraz z doświadczeniem prawie 70 lat, zaowocowało gamą różnych i ekskluzywnych win, już teraz poszukiwanych przez krajowych i zagranicznych konsumentów.

 

Prelvm

Wina Prelvm to naturalne wina o atypowych właściwościach. Żywe wina. Wina z wyraźną unikalnością, która czyni je wyjątkowymi i wykraczającymi poza kanony win przeznaczonych do masowej konsumpcji. Ich głównym wyróżnikiem jest to, że są to wina wytwarzane i dojrzewające w glinianych amforach o pojemności nie większej niż 1000 litrów, w których winogrona, a następnie wino, są jedynymi bohaterami.

Nasze winnice znajdują się w El Raposo na południu Estremadury. Na wysokości około 565 m n.p.m. i przy opadach około 450 - 500 litrów rocznie. Z ekstremalnym klimatem śródziemnomorskim, z temperaturami, które mogą osiągnąć 2 - 4 stopnie poniżej zera w zimie i 40 stopni w lecie, ale które jednak spadają do 25 - 28 stopni w nocy. Dzięki temu winorośl może się regenerować i utrzymywać swoją aktywność. Mikroklimat, wyjątkowy w Estremadurze, idealny do uprawy wysokiej jakości winogron.

Gleby są gliniaste, zdolne do zatrzymania dużej ilości wody w okresie zimowym, której roślina potrzebuje w miesiącach letnich do dalszego rozwoju wegetatywnego. Te gliniaste gleby zawierają dużą ilość materii organicznej, co oznacza, że nie musimy nawozić, aby uzyskać wysokiej jakości zbiory. To, wraz z przyjazną dla środowiska uprawą ekologiczną we wszystkich naszych winnicach, oznacza, że mamy winogrona o doskonałej jakości do produkcji tych bardzo wyjątkowych win.

Wina Naturalne to indywidualności, zaskakujące smakowo, pokazujące prawdziwą wartość winnicy.

Wina Naturalne to wina dalekie od masowej produkcji, od masowej ilości.

Wina Naturalne to wina, w których na pierwszym planie jest Natura, a nie człowiek.

Wina Naturalne to wina stworzone jak dzieła sztuki, a nie codzienne produkty.

Glina, z której wykonane są zbiorniki, jest materiałem obojętnym, dzięki czemu możemy uzyskać wina, w których wyróżnia się złożoność każdego szczepu, każdego terroir. Różne wina zdolne do przekazywania konsumentowi informacji o miejscu, z którego pochodzą.

W kadzi ma miejsce stałe mikroutlenianie, które redukuje zielone i cierpkie nuty niektórych winogron w fermentujących winach. W efekcie otrzymujemy wina bardziej okrągłe w ustach, owocowe i bez redukcji.

Ceramiczne kadzie utrzymują moszcz w bardziej stałej temperaturze niż inne materiały, co ułatwia spokojną fermentację bez wielu wahań temperatury.

Owalny kształt kadzi zmusza płyn do ciągłego ruchu, co daje wina bardziej stabilne, bardziej złożone i przyjemniejsze w smaku.

Te same cechy mikroutleniania, bezwładności i termostabilności, działają w procesach następujących po fermentacji, takich jak dekantacja i dojrzewanie win.

Dojrzewanie win w amforach poprawia odbiór organoleptyczny, zwiększając odczucie ciała i objętości oraz zmniejszając cierpkość i gorycz garbników.

Inną cechą kadzi jest to, że podczas pobytu w nich wina przechodzą taką samą ewolucję, ale wolniejszą, niż gdyby wino znajdowało się w beczkach, ale bez wnoszenia do wina aromatów jak w przypadku beczki. Dlatego zachowujemy pierwotne i odmianowe aromaty win.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl