Szampany z domu Champagne Boizel
W 1831 roku Auguste Boizel poślubił Julie Martin, potomkinię długiej linii winiarzy, która działała w Aÿ od XVI wieku. Choć oboje byli bardzo młodzi, trzy lata później, w 1834 r., Auguste i Julia założyli swój tytułowy dom szampański, chrzcząc go nazwiskami obu swoich rodzin, co było jak na owe czasy bardzo niezwykłe. Byli też jednymi z pierwszych w Szampanii, którzy umieścili na swoich butelkach etykietę.
Obecnie Boizel jest właścicielem 7 ha i pozyskuje resztę winogron od plantatorów winorośli we wszystkich podregionach Szampanii do produkcji pół miliona butelek rocznie. Chociaż większość win jest fermentowana w stalowych kadziach, w rocznikowych szampanach część wina bazowego przechodzi przez dębowe beczki dla dodatkowej złożoności. Wszystkie nierocznikowe szampany są starzone przez co najmniej trzy do czterech lat w piwnicy producenta.
Poznaj wszystkie wina francuskie z oferty Winestory >>
Poznaj wszystkie szampany z oferty Winestory >>
Znaleziono produktów: 9