Whisky Knockando
Destylarnia Knockando powstała w ramach boomu whisky , który nastąpił pod koniec XIX wieku. Gorzelnia jest jednym z około tuzina destylarni, które zdołały przetrwać niezwykle burzliwy XX wiek do czasów współczesnych. Gorzelnia została założona w 1898 roku przez Johna Thompsona i jest administrowana przez Knockando-Glenlivet Distilary Company. Miejsce to zaprojektował uznany architekt whisky Charles Doig. Nazwa destylarni pochodzi od gaelickiego „Cnoc-an-dhu”, co oznacza „małe czarne wzgórze”, prawdopodobnie hołd złożony wzgórzom, pomiędzy którymi znajduje się to miejsce. W 1899 r. na miejscu rozpoczęto produkcję . Zaledwie dziesięć miesięcy później produkcja została zmuszona do zamknięcia.
Knockando Distillery wypuszcza nowe roczniki rocznie. To sezonowe podejście i fakt, że nie barwią swojej Whisky są głównymi wyróżnikami na tle innych destylarni. Wyrażenia, które są wydawane przez destylarnię to 12-latek, 15-latek, 18-latek, 21-latek i 25-latek. Bardzo nietypowe, niezależne butelkowanie z Knockando w zasadzie nie istnieje. Douglas Laing wykonał 9-letnie butelkowanie latem 2000 roku, ale poza tym żadne inne oficjalne butelkowanie nie miało miejsca w ostatnich latach.
Poznaj całą ofertę szkockiej whisky dostępną w Winestory>>
Znaleziono produktów: 3