Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
Produkt dnia
Cava Sumarroca Brut Reserva
Cava Sumarroca Brut Reserva
49,00 zł
szt.
Clos de Nit Joven
Clos de Nit Joven
35,00 zł
szt.
Promocje
St. Urbans-hof Riesling Old Vines QbA
St. Urbans-hof Riesling Old Vines QbA
69,00 zł 59,00 zł
szt.
Papale Primitivo di Manduria  Linea Oro
Papale Primitivo di Manduria Linea Oro
95,00 zł 75,00 zł
szt.
Epsilon Gold Extra Dry Methuselah 6L w kartoniku
Epsilon Gold Extra Dry Methuselah 6L w kartoniku
999,00 zł 749,00 zł
szt.
St. Urbans Hof Wiltinger Riesling
St. Urbans Hof Wiltinger Riesling
119,00 zł 101,00 zł
szt.

Poznaj winnicę Silesian

Pomysł założenia winnicy pojawiło się w głowie Jarosława Mazurka – jego rodzina od pięciu pokoleń zajmuje się hodowlą koni, a on sam prowadzi w Bagieńcu koło Jaworzyny Śląskiej duże gospodarstwo rolne – w 2015 roku. Zdawał sobie sprawę, że uprawa zbóż raczej nie skłoni jego córek – Sonii i Marysi – do zaangażowania się w rolnictwo, czy choćby powrotu w rodzinne strony: starsza Sonia od dłuższego czasu mieszkała i pracowała w Londynie, młodsza Marysia – studiowała we Wrocławiu. Jak pomyślał, tak zrobił. W 2016 roku ruszyły pierwsze prace, a nasadzenia objęły od razu 11 hektarów winorośli. Podłoże winnicy stanowią łupki granitowe, co przekłada się na mineralność samych win, choć w perspektywie obsadzania takiego terenu było to prawdziwym wyzwaniem. Na tym sporym jak na średnią wielkość polskiej winnicy obszarze zasadzono łącznie 11 odmian winorośli – najwięcej rieslinga, johannitera i solarisa, ale znajdziemy tam też souvignier gris, roter rieslinga, seyval blanc, rondo, regenta i cabernet cortis. Z czasem rozpoczęto także prace w przyszłej winiarni, która zająć miała klimatyczne wnętrza dawnych stajni, i których rewitalizacja także nie należała do najłatwiejszych zadań. Prace budowlane toczą się zresztą dalej – powstaje oddzielny, budowany już od podstaw budynek, także przeznaczony na produkcję wina, poddasze stajni zostanie zaś zaadaptowane na sale degustacyjne. Przyszli enoturyści będą mogli nocować w położonym kilometr dalej hotelu, stanowiącym część kompleksu stajni i ujeżdżalni, także należącego do rodziny. Powodów do odwiedzin nie powinno brakować, w planie są choćby degustacje na… polu lawendy (w tym momencie o powierzchni 1 hektara.

Plan Jarosława Mazurka okazał się skuteczny – do kraju powróciła Sonia razem ze swoim narzeczonym Esbenem i to oni w głównej mierze zajmują się dziś produkcją wina i reprezentowaniem winnicy, choć zaangażowanie widać tak naprawdę u każdego członka rodziny. Ponieważ praca jest dla nich jednocześnie nauką, swoim doświadczeniem wspierają ich starsi koledzy – głównym konsultantem jest dobrze nam znany Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów, pomaga także wiedza Matthiasa Schucha (Weingut Schuch) z niemieckiej Saksonii. W grudniu cały zespół wzmocni także Marysia, która powróci z Australii gdzie aktualnie (w Margaret River) kończy kurs Wine Industry Operation. W czasie mojej wiosennej wizyty z przyjemnością patrzyło się na panujący tu zapał, ale i na autentyczną pasję do wina, w tym troskę o takie detale jak projekt etykiet. Inspiracją tych ostatnich były rodzinne albumy ze zdjęciami, a obecność nań koni i jeźdźców (także w stylizowanym logo winnicy) nie jest oczywiście przypadkowa. W połączeniu z czytelną identyfikacją wizualną (duże litery oznaczające szczep lub nazwę plus oddzielna kolorystyka każdego wina) dały jedne z najładniejszych etykiet polskich win.

Całość - https://winicjatywa.pl/winnica-silesian-udany-debiut/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl