Kraj
Kolor
Styl
Charakter
Cena
-
od
do
Promocja
Wina z Bordeaux – klasyka francuskich czerwonych win
Wino Bordeaux to wino produkowane w regionie Bordeaux w północno-zachodniej Francji. Jest ono znane nie tylko w całej społeczności winiarskiej, ale także w kulturze popularnej jako symbol bogactwa i wyrafinowania.
Czerwone wina z Bordeaux są mieszanką klasycznie francuskich odmian winorośli, do których należą cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec i petit verdot. Carménère był kiedyś dodawany do mieszanki, ale obecnie jest rzadko używany. Podczas gdy wszystkie te winogrona mogą być używane do wytwarzania wina Bordeaux, większość składa się z merlota i cabernet sauvignon.
Bordeaux
Wina Bordeaux
Ta czerwona mieszanka ma ciało od średnio nasyconego do obficie pełnego, z wysokimi taninami. Smaki wina zależą od tego, gdzie konkretnie w Bordeaux winogrona były uprawiane i jak wino zostało wyprodukowane. Tradycyjnie region dzieli się na tzw. Lewy i Prawy Brzeg, ale na butelkach znajdziemy albo konkretne gminy w obrębie regionu, np. Pauillac, Medoc czy Graves, albo ogólne określenie Bordeaux.
Czerwone Bordeaux jest znacznie bardziej powszechne niż białe, ale te wytrawne białe wina są uważane za wina wysokiej klasy i są naprawdę warte spróbowania. Białe Bordeaux jest zazwyczaj mieszanką winogron sauvignon blanc, sémillon i muscadelle. Powstałe w ten sposób wino jest wytrawne i zazwyczaj dojrzewa w dębie, aby uzyskać maślaną, pikantną jakość. Te same odmiany winogron służą w regionie do produkcji słynnych słodkich win - Sauternes i Loupiac.