Darmowa dostawa do punktu odbioru | Wysyłka w 24h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Promocje        NoLo            Nowości            Zestawy upominkowe            Winnice            Grand Cru - wielkie wina w niskich cenach

Czerwone

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Czerwone

Wybrane

Wyczyść

Cena

Kraj

2
10
11
18
30
10
49
3
3
2
1
2
25
13
5
Więcej opcji (4)

Kolor

304

Styl

265
16
17
6

Charakter

3
301

Czerwone

Produkty: 304

Wina czerwone – bogaty wybór najlepszych czerwonych win z różnych regionów

Aby powstało czerwone wino winogrona muszą mieć czerwoną skórkę, natomiast wnętrze owocu prawie zawsze nie ma koloru. Rozgniecione winogrona zostawiamy na kilkanaście dni w soku i następuje maceracja, czyli ekstrakcja pigmentu, aromatów i tanin ze skórek, pestek i czasami szypułek. Wśród czerwonych odmian prym na świecie wiodą winogrona, których ojczyzną jest Francja - cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, malbec, carmenere. Tych sześć szczepów odpowiada za większość światowej produkcji czerwonego wina. Oczywiście każde z tych winogron ma swój profil smakowy, jednak miejsce pochodzenia, czas powstania, a przede wszystkim decyzje winiarza, wpływają ogromnie na końcowy smak wina.

 

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
239,00 zł
95,00 zł
69,00 zł
95,00 zł
85,00 zł
109,00 zł
47,00 zł
47,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
57,00 zł
57,00 zł
39,00 zł
25,00 zł
59,00 zł
59,00 zł
89,00 zł
65,00 zł
97,00 zł
175,00 zł
59,00 zł
49,00 zł
399,00 zł
Produkty: 304

Czerwone wino i jego nuty smakowe

Wino czerwone ma często wyraźnie owocowe nuty aromatyczne, najczęściej wyczuwamy zapachy ciemnych owoców, zarówno czerwonych (wiśnie, maliny, truskawki itd.) jak i fioletowo- niebieskich (czarne porzeczki, śliwki, jagody itp.). Oprócz owoców ważnym elementem smaku są taniny, zwane też garbnikami, czyli związki organiczne, które dają wrażenie suchości w ustach. Im więcej tanin, tym wino ma większy potencjał dojrzewania, ale też daje większe odczucie wytrawności. Metody produkcji wyraźnie wpływają na końcowy smak czerwonego wina, najbardziej typowym zabiegiem jest dojrzewanie w beczkach dębowych. Im dłuższe dojrzewanie tym możemy spodziewać się mniej nut owocowych, a więcej korzennych.

 Wino czerwone, a zdrowie

Chociaż czerwone wino z pewnością nie jest panaceum na choroby, to jednak spożycie kieliszka, a nawet dwóch podczas posiłku wpływa korzystnie na nasze samopoczucie oraz trawienie. Jeśli wino jest odpowiednio dobrane do jedzenia to podwyższa to pozytywne wrażenia i dzięki poprawie naszego nastroju wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Ilość kalorii w winie zależy od zawartości alkoholu i cukru. Jeśli skrupulatnie liczymy kalorie, warto wybierać wina wytrawne o mniejszym poziomie alkoholu.