Darmowa dostawa do punktu odbioru | Wysyłka w 24h
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Promocje        NoLo            Nowości            Zestawy upominkowe            Winnice            Grand Cru - wielkie wina w niskich cenach

Czerwone

Filtry

Filtry

Filtry

w kategorii: Czerwone

Wybrane

Wyczyść

Cena

Kraj

2
10
11
18
30
10
49
3
3
2
1
2
25
13
5
Więcej opcji (4)

Kolor

304

Styl

265
16
17
6

Charakter

3
301

Czerwone

Produkty: 304

Wina czerwone – bogaty wybór najlepszych czerwonych win z różnych regionów

Aby powstało czerwone wino winogrona muszą mieć czerwoną skórkę, natomiast wnętrze owocu prawie zawsze nie ma koloru. Rozgniecione winogrona zostawiamy na kilkanaście dni w soku i następuje maceracja, czyli ekstrakcja pigmentu, aromatów i tanin ze skórek, pestek i czasami szypułek. Wśród czerwonych odmian prym na świecie wiodą winogrona, których ojczyzną jest Francja - cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, malbec, carmenere. Tych sześć szczepów odpowiada za większość światowej produkcji czerwonego wina. Oczywiście każde z tych winogron ma swój profil smakowy, jednak miejsce pochodzenia, czas powstania, a przede wszystkim decyzje winiarza, wpływają ogromnie na końcowy smak wina.

 

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
69,00 zł
Najniższa cena: 68,53 zł
65,00 zł
85,00 zł
55,00 zł
Najniższa cena: 50,05 zł
599,00 zł
899,00 zł
79,00 zł
89,00 zł
90,00 zł
99,00 zł
140,00 zł
84,00 zł
149,00 zł
75,00 zł
75,00 zł
49,00 zł
Produkty: 304

Czerwone wino i jego nuty smakowe

Wino czerwone ma często wyraźnie owocowe nuty aromatyczne, najczęściej wyczuwamy zapachy ciemnych owoców, zarówno czerwonych (wiśnie, maliny, truskawki itd.) jak i fioletowo- niebieskich (czarne porzeczki, śliwki, jagody itp.). Oprócz owoców ważnym elementem smaku są taniny, zwane też garbnikami, czyli związki organiczne, które dają wrażenie suchości w ustach. Im więcej tanin, tym wino ma większy potencjał dojrzewania, ale też daje większe odczucie wytrawności. Metody produkcji wyraźnie wpływają na końcowy smak czerwonego wina, najbardziej typowym zabiegiem jest dojrzewanie w beczkach dębowych. Im dłuższe dojrzewanie tym możemy spodziewać się mniej nut owocowych, a więcej korzennych.

 Wino czerwone, a zdrowie

Chociaż czerwone wino z pewnością nie jest panaceum na choroby, to jednak spożycie kieliszka, a nawet dwóch podczas posiłku wpływa korzystnie na nasze samopoczucie oraz trawienie. Jeśli wino jest odpowiednio dobrane do jedzenia to podwyższa to pozytywne wrażenia i dzięki poprawie naszego nastroju wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Ilość kalorii w winie zależy od zawartości alkoholu i cukru. Jeśli skrupulatnie liczymy kalorie, warto wybierać wina wytrawne o mniejszym poziomie alkoholu.